ŠEF ZLOGLASNE WAGNER GRUPE / Prigožin tvrdi da je ruska vojska blizu središta Bahmuta; Najavio je i kandidaturu za predsjednika, ali ne Rusije

Image
Izvor: Profimedia

Šef paravojne skupine Wagner, Evgenij Prigožin, u otvorenom je sukobu s ruskom vojnom hijerarhijom oko dobivanja streljiva koje je po njemu ključno da bi bio nastavljen napad na Bahmut

11.3.2023.
18:21
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Rusi su trenutno udaljeni tek nešto više od kilometra od središta Bahmuta, grada kojeg ruska vojska pokušava osvojiti od ljeta, rekao je u subotu vođa paramilitarne skupine Wagner, Evgenij Prigožin.

"Ono je zgrada općine, administrativno središte grada", rekao je pokazujući s krova u Bahmutu. "Do tamo ima kilometar i dvjesto metara", izjavio je u videu koji je objavila njegova tvrtka Concord. "Ovo je to područje, tu se odvijaju bitke."

Te izjave nije bilo moguće potvrditi nezavisnim izvorom.

Image
KRVAVOJ BITKI NEMA KRAJA /

Zelenskij cijelom svijetu objasnio zašto ne povlači snage iz Bahmuta, Prigožin tvrdi da Wagner kontrolira istočni dio grada

Image
KRVAVOJ BITKI NEMA KRAJA /

Zelenskij cijelom svijetu objasnio zašto ne povlači snage iz Bahmuta, Prigožin tvrdi da Wagner kontrolira istočni dio grada

Bitka za Bahmut je najduža otkako traje ruska invazija

"Najvažnije je dobiti pravu količinu streljiva i ići naprijed", inzistirao je Prigožin koji je u otvorenom sukobu s ruskom vojnom hijerarhijom u vezi s dobivanjem streljiva koje je po njemu ključno da bi se nastavio napad na Bahmut.

Prigožinovi vojnici nalaze se na prvoj crti bojišnice u bici za Bahmut, u kojoj su obje strane pretrpjele teške gubitke. Rusi su prije početka sukoba nekoliko tjedana pokušavali okružiti grad s oko 70.000 stanovnika i uspjeli su odsjeći nekoliko važnih cesta kojima se opskrbljivala ukrajinska vojska.

I dok promatrači sumnjaju u stratešku važnost Bahmuta, ta bitka, najduža otkad je počela ruska ofenziva prije više od godinu dana, dobila je na simboličkoj važnosti i za Kijev i za Moskvu, koja bi ovdje nakon nekoliko ponižavajućih zastoja željela izvojevati pobjedu. 

Namjerava se kandidirati za predsjednika Ukrajine

Šef Wagnera je u petak najavio da u 42 grada u Rusiji otvara 58 regrutnih centara, kako bi pokušao obnoviti svoju vojsku koja je na istoku Ukrajine pretrpjela teške gubitke.

Danas je, pak, prigožin rekao da se namjerava kandidirati za predsjednika Ukrajine 2024. godine.

"Gledajući sve oko sebe, imam političke ambicije. Odlučio sam se kandidirati za predsjednika 2024. godine. Za predsjednika Ukrajine", rekao je Prigožin u snimci objavljenoj na kanalu Telegram.

Rekao je kako očekuje da se za tu dužnost natječe s bivšim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i sadašnjim, Volodimirom Zelenskim.

“Ako pobijedim na predsjedničkim izborima u Ukrajini, momci, onda će sve biti u redu, granate neće biti potrebne”, poručio je.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču