Play ponuda

IDU SAMO LEOPARDI / Kancelar Scholz: 'Nećemo slati postrojbe ni zrakoplove u Ukrajinu'; Obratio se i zabrinutim Nijemcima: 'Imajte povjerenja'

Image
Foto: Profimedia

'Njemačka će uvijek biti u prvim redovima kada se radio o pomoći Ukrajini. Do sada smo poslali oklopna vozila, protuzračne sustave, a sada i tenkove', rekao je njemački kancelar Olaf Scholz

25.1.2023.
15:21
Profimedia
Play ponuda

Njemački kancelar Olaf Scholz obrazložio je u srijedu u Bundestagu odluku vlade o isporuci tenkova Leopard 2 Ukrajini te je istodobno isključio mogućnost slanja postrojbi i zrakoplova u Ukrajinu.

"Nećemo slati ni postrojbe niti zrakoplove u Ukrajinu. To smo već, isto kao i američki predsjednik Joe Biden, jasno dali do znanja još prije nekoliko mjeseci", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz odgovarajući na pitanja zastupnika.

Image
SVE BLIŽE 3. SVJETSKOM RATU? /

Njemačka prelomila: Šalje moćne tenkove Ukrajini! Kremlj poručio SAD-u: 'To je ludost, ali i oni gore, kao i svi ostali'

Image
SVE BLIŽE 3. SVJETSKOM RATU? /

Njemačka prelomila: Šalje moćne tenkove Ukrajini! Kremlj poručio SAD-u: 'To je ludost, ali i oni gore, kao i svi ostali'

'Pomagat ćemo, ali nećemo povećati rizike'

Prije toga Scholz je obrazložio ranije danas objavljenu odluku vlade od slanju tenkova Leopard 2 Ukrajini te opravdao zadršku u donošenju ove odluke.

"Mi imamo rat u Europi i to ne daleko od Berlina. Zato je moj cilj od samog početka bio spriječiti proširenje tog rata na NATO članice. I zbog toga je ispravno da ove oružane sustave nikada ne bi isporučili sami, nego u prisnoj suradnji s našim partnerima", rekao je Scholz u Bundestagu.

Njemačka vlada je prije toga objavila odluku o slanju 14 tenkova Leopard 2 te izdavanju dozvola za isporuku ovog oružja drugim zemljama. Scholz se obratio i građanima Njemačke koji "brinu zbog ove odluke".

"Imajte povjerenja u moje i odluke njemačke vlade. Ja ću skrbiti za to da sve odluke budu i dalje donošene u dogovoru s međunarodnim partnerima", rekao je Scholz te dodao kako će i dalje pomagati Ukrajini ali tako da to neće povećavati rizike za Njemačku.

'Uvijek ćemo biti u prvim redovima za pomoć Ukrajini'

Njemački kancelar je objasnio kako će i dalje biti važno ne donositi ishitrene odluke kako bi se spriječio sukob Rusije i NATO-a, ali je dodao kako "nema matematičke" sigurnosti gdje počinje opasnost od eskalacije. Scholz je reagirao na kritike, koje su dolazile i iz redova stranaka vladajuće koalicije, da je Njemačka predugo čekala s odlukom o isporuci.

"Vrlo je važno da pod pritiskom ne donosimo ishitrene odluke nego da u punoj mjeri surađujemo s partnerima iz NATO-a", rekao je Scholz.

On je naglasio kako će Njemačka i dalje pomagati Ukrajini koliko god je to u njezinoj mogućnosti.

"Njemačka će uvijek biti u prvim redovima kada se radio o pomoći Ukrajini", rekao je Scholz. "Mi smo do sada poslali oklopna vozila, protuzračne sustave, a sada i tenkove Leopard", rekao je njemački kancelar.

Play ponuda
Play ponuda