Play ponuda

SVE BLIŽE 3. SVJETSKOM RATU? / Njemačka prelomila: Šalje moćne tenkove Ukrajini! Kremlj poručio SAD-u: 'To je ludost, ali i oni gore, kao i svi ostali'

Image
Foto: Screenshot/YouTube

Njemačka odluka sad otvara put Poljskoj, Španjolskoj i Norveškoj koje su ranije najavile da su spremne poslati tenkove

25.1.2023.
12:09
Screenshot/YouTube
Play ponuda

Njemačka vlada je u srijedu i službeno potvrdila isporuku 14 tenkova Leopard Ukrajini te izdavanje dozvole za isporuku tenkova koji se nalaze u sastavu drugih zemalja, priopćeno je u srijedu u Berlinu. "Njemačka će Ukrajini isporučiti 14 tenkova Leopard 2, a istodobno će dopustiti isporuku Leoparda iz drugih zemalja Ukrajini", rekao je glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit. On je rekao kako je na sjednici vlade kancelar Olaf Scholz priopćio ovu odluku.

"Ova odluka slijedi našu liniju podrške Ukrajini i mi i dalje djelujemo u prisnoj međunarodnoj suradnji", rekao je Scholz prema priopćenju.

Očekuje se da će Olaf Scholz poslijepodne na sjednici Bundestaga i službeno potvrditi odluku o isporuci tenkova Leopard kao i izdavanje dozvola drugim zemljama za isporuku Ukrajini. Njemački političari su velikom većinom pozdravili odluku o isporuci tenkova Leopard Ukrajini, a kritika dolazi s krajnje ljevice i desnice.

"Na odluku smo čekali predugo, donesena je mukotrpno, ali je na kraju neizbježna", rekla je predsjednica Obrambenog odbora Bundestaga Marie-Agnes Strack-Zimmermann. Političarka Liberalno-demokratske stranke Njemačke (FDP) koalicijskog partnera socijaldemokrata i zelenih u vladi kancelara Olafa Scholza je rekla kako je vijest o isporuci tenkova tipa Leopard "spasonosna vijest za hrabri narod Ukrajine".

Potpredsjednica Bundestaga i čelnica vladajuće stranke Zeleni Katrin Goering-Eckard je preko Twittera poručila: "Leopard je slobodan".

Od oporbenih stranaka je samo najveći oporbeni zastupnički klub u Bundestagu, Unije CDU/CSU pozdravio odluku o isporuci Leoparda Ukrajini. Predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz je istodobno kritizirao odugovlačenje kancelara Scholza u donošenju ove odluke. "Zbog toga što je toliko dugo čekao s odlukom, kancelar Scholz odaje dojam nekoga koga se na ovu odluku natjeralo", rekao je Merz. Pripadnici oporbenih stranka Ljevica i Alternativa za Njemačku (AfD) su odluku o isporuci kritizirali kao opasnu i neodgovornu.

"Njemačka se izlaže opasnosti direktnog uvlačenja u rat", rekao je predsjednik zastupničkog kluba AfD-a Tino Chrupalla. On je istodobno kritizirao činjenicu da se, zbog ustupanja tenkova, radi o "novom slabljenju Bundeswehra". Predsjednik zastupničkog kluba Ljevice Dietmar Bartsch i istaknuo opasnost ove odluke.

"Isporukom Leoparda pada još jedan tabu u vanjskoj politici Njemačke i taj potez nas potencijalno više približava trećem svjetskom ratu nego miru u Europi", rekao je Bartsch.

Stranke Ljevica i AfD slove kao stranke u svojim redovima okupljaju kritičare njemačkog angažmana protiv Rusije.

Njemačka odluka sad otvara put Poljskoj, Španjolskoj i Norveškoj koje su ranije najavile da su spremne poslati tenkove.

Kremlj o američkim Abramsima: 'To je skupa ludost, ali i oni će izgorjeti'

Kremlj je u srijedu rekao da će svi tenkovi Abrams koje će SAD poslati u Ukrajinu „izgorjeti“, nazvavši očekivanu isporuku skupom ludošću. Američki dužnosnici u utorak su agenciji Reuters rekli da je Washington spreman poslati desetke svojih borbenih tenkova M1 Abrams u Ukrajinu, što je promjena ranijeg stava SAD-a. 

To izvješće stiglo je nakon što se pokazalo da će Njemačka poslati svoje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu te dopustiti drugim državama koje ih posjeduju da učine isto, nakon što se Berlin također ranije protivio tom prijedlogu. 

Image
PREDOMISLILI SU SE? /

Amerikanci su izgleda spremni poslati moćne tenkove Abrams u Ukrajinu, ali postoje veliki problemi i izazovi

Image
PREDOMISLILI SU SE? /

Amerikanci su izgleda spremni poslati moćne tenkove Abrams u Ukrajinu, ali postoje veliki problemi i izazovi

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima na dnevnom brifingu da bi potencijalne isporuke Abramsa bile bacanje novca. 

"Siguran sam da mnogi stručnjaci razumiju apsurdnost ove ideje. Plan je u tehnološkom smislu katastrofalan ", rekao je. "Ali iznad svega, on precjenjuje potencijal koji će dobiti ukrajinska vojska. Ovi tenkovi gore kao i svi ostali", dodao je.

Kijev je mjesecima tražio zapadne tenkove za koje govori da su mu nužni za probijanje ruskih obrambenih linija i oslobađanje okupiranih teritorija. Kremlj je u srijedu također rekao da je "istinski alarmantno" što se "sat sudnjeg dana" više nego ikad prije približio ponoći, pa je pozvao na oprez kako bi se spriječio rizik od nuklearnog rata.

Čovječanstvo se bliži kraju svijeta?

Sat sudnjeg dana koji je izradila neprofitna organizacija Bilten nuklearnih saveznika kako bi ilustrirali koliko se čovječanstvo približilo kraju svijeta, u utorak je pomaknuo svoje 'vrijeme' u 2023. na 90 sekundi do ponoći, 10 sekundi bliže nego što je bio posljednje tri godine. Predsjednik Biltena u obrazloženju novog vremena naveo je „slabo prikrivene prijetnje Rusije da će upotrijebiti nuklearno oružje“. Ponoć na ovom satu označava teoretsku točku uništenja.

"Situacija je u cjelini doista alarmantna", rekao je Peskov novinarima, pozivajući na trezvenu procjenu napetosti između Rusije i Zapada oko ukrajinske krize. Rekao je da nije izgledan bilo kakav detant zbog "linije koju je odabrao NATO pod vodstvom SAD-a".

“To nam nameće dužnost da budemo posebno oprezni i pripravni te poduzmemo odgovarajuće mjere”, dodao je.

Play ponuda
Play ponuda