Play ponuda

'SVIJET SE LJULJA NA RUBU PONORA' / Slavni filozof istaknuo tri ključna problema čovječanstva i poslao dramatično upozorenje koje tjera strah u kosti: 'Sat Sudnjeg dana se pomaknuo'

Image
Foto: Shutterstock/Profimedia

Američki filozof i lingvist Noam Chomsky kaže da se posljednjih godina dodatno pomaknuo tzv. sat Sudnjeg dana koji odražava koliko je čovječanstvo blizu 'ponoći' koja simbolizira izumiranje čovječanstva

23.1.2023.
8:30
Shutterstock/Profimedia
Play ponuda

Svijet se ljulja na rubu ponora zbog povećanog rizika od nuklearnog rata, neuspjeha u rješavanju ekoloških izazova i smanjene sposobnosti da se racionalno uhvati u koštac s problemima, rekao je svjetski poznati filozof i lingvist Noam Chomsky u razgovoru za RT.

Filozof je podsjetio da se posljednjih godina dodatno pomaknuo sat Sudnjeg dana, koji odražava koliko je čovječanstvo blizu Armagedonu, pomaknuo bliže ponoći, koja simbolizira izumiranje čovječanstva.

Image
'RAZMISLITE O RIZICIMA!' /

Nikad jezivije upozorenje Kremlja: 'Poraz Rusije u Ukrajini mogao bi izazvati nuklearni rat'

Image
'RAZMISLITE O RIZICIMA!' /

Nikad jezivije upozorenje Kremlja: 'Poraz Rusije u Ukrajini mogao bi izazvati nuklearni rat'

Tri najveća problema čovječanstva

Po njemu, najveće brige čovječanstva su sve veća prijetnja nuklearnog rata te vrlo ozbiljna i rastuća prijetnja uništenja klime. Potonji problem, kaže, postoji i dalje jer "države ne čine ono što znaju da moraju učiniti kako bi riješile ovu krizu". Treći problem, kaže Chomsky, je "propadanje arene racionalne ozbiljne rasprave i promišljanja u kombinaciji s kolapsom demokratskih snaga" diljem svijeta. Iako se može činiti da to pitanje nema veze s prijetnjom nuklearnog rata i klimatskim promjenama, Chomsky napominje da je racionalna rasprava "jedina nada za suočavanje s prva dva problema".

"Sva tri (problema) znatno su se pogoršala tijekom prošle godine i ako ne dođe do oštrog preokreta, jednostavno ćemo krenuti prema provaliji, nepovratnom padu. I to ne u dalekoj budućnosti", upozorio je.

Play ponuda
Play ponuda