Račan otvorio nacionalni dan RH na Expo-u 2000

“Hrvatska ima mnogo otoka, ali ne želi više biti otok ni u kom pogledu”, rekao je Račan otvarajući nacionalni dan RH na Expo-u 2000

Hrvatski premijer Ivica Račan rekao je u subotu u Hannoveru otvarajući nacionalni dan RH na Expo-u 2000., da Hrvatska više “ne želi biti otok” već želi surađivati s Europom i svijetom.

Naglasio je da Hrvatska želi biti dobar partner Europi i
europskim zemljama “te da demokratskoj Europi treba demokratska Hrvatska”.

“Prošlih smo godina ponešto zaostali u naporima da pokažemo svoje mogućnosti što zbog rata, što zbog pogrešaka bivšeg režima”, rekao je Račan nakon izvođenja hrvatske i njemačke himne i podizanja njihovih zastava na službenoj pozornici Plaza.

Hrvatskom izaslanstvu, predstavnicima njemačke vlade i Parlamenta predstavnicima Expo-a te ostalima koji su se okupili oko pozornice, predsjednik hrvatske Vlade poručio je da Hrvatska i Njemačka nisu susjedne zemlje, ali da “prijateljske zemlje nikad nisu daleko jedna od druge”.

Hrvatski premijer na čelu izaslanstva posjetit će tijekom dana hrvatski paviljon gdje će zajedno s potpredsjednicom Vlade i nacionalnom povjerenicom za Expo 2000. Željkom Antunović održati konferenciju za novinare.

Račan će posjetiti i njemački, portugalski, češki i francuski paviljon, a u Europa-Hausu ostavit će otisak dlana.

Zagrebački hotel Intercontinental priredit će također u subotu navečer svečani prijem povodom Nacionalnog dana RH u hrvatskom paviljonu.

Hrvatsko službeno i neslužbeno izaslanstvo čini 100-injak osoba iz političkih, diplomatskih, gospodarskih, kulturnih i
umjetničkih krugova, a među njima su i ministar vanjskih poslova Tonino Picula, ministrica turizma Pave Župan-Rusković, ministar znanosti i tehnologije Hrvoje Kraljević, te veleposlanica Hrvatske pri UNESCO-u Parizu Vesna Girardi-Jurkić. U Hannoveru, kamo su kao i većina hrvatskog izaslanstva stigli charter letom u petak su i predsjednik HGK Nadan Vidošević, direktor ZV-a Jurica Pavelić, direktor Zrinjevca Ante Ledić, direktor Hrvatskih telekomunikacija Ivica Mudrinić, te osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić.

Budući da svaka zemlja povodom svog nacionalnog dana ima pravo predstaviti se gostima 30. svjetske izložbe nastupima umjetnika, Hrvatsku će tijekom dana na pozornici Plaza predstaviti Zagrebački solisti, Vili Matula s predstavom “Mithauzen”, kvartet Porin i plesna skupine Liberdance.

Svjetska izložba Expo 2000. prva takve vrste na njemačkom tlu traje u Hannoveru od 1. lipnja do 30. listopada.

Povratak na Net.hr