Kada je Lucija Tomašković iz Varaždina završila Prehrambeno-biotehnološki fakultet vjerojatno nije ni sanjala da će njen proizvod pronaći put do čak do američkog tržišta. Naime, nakon što tijekom dvije godine nije uspjela pronaći posao zajedno s ocem Ivanom lani je pokrenula proizvodnju delicija kao što su kulen i kulenove seka.
Sve krenulo iz očevog biznisa
Budući da je otac imao tvrtku koja se bavila prodajom i servisom strojeva za preradu mesa, problema s opremom za proizvodnju nisu imali pa su samo prenamijenili pogon. Tako danas imaju mali, ali tehnološki vrhunski opremljen obiteljski pogon u Jalkovcu, koji mogu putem interneta kontrolirati i iz vlastite kuće.
No, Ivana i njegovu kćer Luciju u posljednje je vrijeme najviše razveselila vijest o ukidanju embarga na izvoz suhomesnatih proizvoda u Europsku uniju. Obitelji se smiješi izvoz i u SAD, točnije u Los Angeles i San Francisco.
Zainteresirani kupci iz Amerike
"U tijeku je i postupak dobivanja dozvole za izvoz naših proizvoda na kalifornijsko tržište. Imamo zainteresiranog kupca, samo čekamo odobrenje od Američke agencije za hranu i lijekove", pojasnila je Lucija za Večernji list.
Njen otac Ivan kaže kako se je razlika između njihovog kulena i onog slavonskog to što u slavonski ide paprika, a u varaždinski papar. Upravo zbog toga vjeruje da će im se otvoriti tržište u zapadnim zemljama.