U prošloj 2017. godini uvoz hrane u Hrvatsku porastao je za čak 13 posto. Tako smo lani po glavi stanovnika uvezli 71 kilogram voća i povrća. A prvo mjesto na ljestvici uvoznih proizvoda ipak drže - svinje.
Iznenađujući je, pak, podatak da je Hrvatska u prvih deset mjeseci 2017. uvezla 40 milijuna eura mesnih prerađevina više nego u 2016. Svinjetine koja je prva na ljestvici uvezli smo za čak 161 milijun eura.
Jednako šokantno je i drugo mjesto na kojem se nalaze kruh i pekarski proizvodi kojih smo uvezli za 107 milijuna eura. Na trećem mjestu je po uvozu čokolada, a slijede je sir i skuta, pa mlijeko i vrhnje.
Proizvodimo tek polovicu voća i povrća koje potrošimo
U Hrvatskoj se proizvodi samo polovina voća i povrća od ukupne potrošnje. U dovoljnoj mjeri proizvodimo jabuke, jagode i višnje. Svega ostalog nedostaje. Ljudima u Hrvatskoj gospodarskoj komori ovakvi podaci su očekivani.
"Pa ja moram reći da me nisu iznenadili jer to je jedan niz koji traje već nekoliko godina. Stočni fond se u hrvatskoj smanjuje, smanjuje se proizvodnja, a povećava se uvoz poglavito određenih kultura i određene vrste hrane", komentira za RTLDražen Miloloža iz sektora poljoprivrede HGK.
Trgovinska bilanca u korist uvoza
I trgovinska bilanca je u korist uvoza, jer je izvoz lani porastao za 12 posto što je 903 milijuna više vrijednosti robe nego što je izvezeno. Uzrok leži u nedovoljnoj edukaciji i modernizaciji proizvodnje, nedovoljnom udruživanju proizvođača, ali i u činjenici da su zemlje iz kojih najviše uvozimo postale članice Europske unije prije Hrvatske, čime su prije došli do novca iz fondova.
No, i naši gospodarstvenici i poljoprivrednici sada imaju na raspolaganju sredstva za podizanje proizvodnje voća i povrća, preradu voća i povrća, a slična situacija je sa mesom i mesnim prerađevinama pa se očekuje poboljšan je i na tom pordučju.