Ono što se nekad od grožđa bacalo, danas ima svoju svrhu. Riječ je o košticama koje je Poljoprivredna zadruga TRS iz Iloka odlučila iskoristiti kao sirovinu za tri nova proizvoda. Riječ je o hladnom prešanom ulju od sjemenki grožđa, brašnu i ekstraktu od sjemenki grožđa.
Zadruga je isprva proizvodila samo vino, no unatrag tri godine opazili su kako im ostaje 200 tona koštica grožđa. Taj otpadni materijal oni su koristili za humus i njime gnojili vinograd, međutim sad su odlučili napraviti zaokret.
Njihov projekt vrijedan je 1,5 milijuna kuna, od čega su im HAMAG-BICRO i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ Europskog fonda za regionalni razvoj dodijelili 1,1 milijuna bespovratnih kuna.
Prvi korak je opremanje laboratorija vrijednog 160.000 kuna kroz koji će istraživati potencijal potpunog iskorištavanja koštice, a u čemu će im pomoći i Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku.
Prema riječima voditeljice projekta u TRS-u Martine Šaravanje, slična rješenja već su viđena u Europi, no ne i u Hrvatskoj. "Vjerujemo kako će ovaj projekt koristiti ne samo vinariji nego i cijelom gradu Iloku, koji živi od vinogradarstva, u rješavanju problema s odlaganjem otpada nakon prerade grožđa te otvaranjem novih radnih mjesta", kazala je Šaravanja za Poslovni dnevnik.