SENZACIONALNO: / Automobilski div otvara tvornicu u Hrvatskoj? Proizvodili bi se gotovi automobili, a zna se i lokacija

Image
Foto: AFP

Hyundai se zanima za ulaganje i mogućnost pokretanja proizvodnje u Hrvatskoj

4.12.2018.
22:15
AFP
VOYO logo

Južnokorejski automobilski div Hyundai razmatra mogućnost pokretanja proizvodnje u Hrvatskoj, potvrđeno je iz Vladinih krugova za Novac.hr. Hyundai se, navodno, zanima za ulaganja, tako da su već dva mjeseca u tijeku razgovori o mogućim investicijama.

Kao lokaciju Hyundai bi po svemu sudeći izabrao područje Varaždina. Iako se ne zna vrijednost moguće investicije, navodno se ne bi proizvodili samo dijelovi, već cijeli, gotovi automobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvaranje radnih mjesta i jačanje izvoza

Kako piše Novac.hr, u slučaju da se Hyundai doista i odluči na investiciju, za Hrvatsku bi to značilo otvaranje velikog broja novih radnih mjesta i jačanje izvoza.

Jedan od Vladinih ciljeva je privlačenje automobilske industrije u Hrvatsku u kojoj već postoje tvrtke koje proizvode dijelove za svjetsku autoindustriju, kao i proizvodnja električnih automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema službenim podacima, hrvatska autoindustrija zapošljava 2861 radnika koji imaju prosječnu bruto plaću u visini od 1073 eura. U pitanju je izvozno orijentirana industrijska grana, čiji je udio u hrvatskom izvozu 4,7 posto, piše Novac.hr.

Cilj Vlade reindustrijalizacija zemlje

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je da je cilj Vlade potaknuti reindustrijalizaciju zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku u Hrvatsku mamimo desetak investitora koji su dosad Hrvatsku zaobilazili", rekao je Horvat nadodavši da uglavnom ciljaju na ulagače iz automobilske industrije.

Kao primjer što može značiti dolazak autoindustrije za lokalnu ekonomiju, Milovan je naveo ulaganje Kia Motorsa u Slovačku kojoj je Kia 2015. godine platila 60,1 milijun eura poreza na dobit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjer Kije u Slovačkoj

Slovačka je, otkako je Kia došla u slovački grad Žilinu, od Kije uprihodovala 320 milijuna eura na ime poreza, što je četiri puta više od iznosa koji je Slovačka uložila kako bi privukla Kiju.

Kapacitet pogona Kije je 350.000 automobila godišnje. Zapošljava 3800 radnika i stvorila je više od 20.000 radnih mjesta u pogonima i kod dobavljača, piše Novac.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bellator Dublin
Gledaj uživo 22.lipnja od 20 sati
VOYO logo