Play ponuda

Poslovi koje nitko ne želi raditi iako je lakše doći do radnog mjesta

shimmer fallback

Donosimo listu zanimanja za koja mladi u Hrvatskoj pokazuju sve manji interes. 'Svi hoće na fakultet. Većinom bi svi bili menadžeri, a radnik nitko', poručuje jedan mesar.

14.1.2014.
6:35
Play ponuda

Na listi deficitarnih zanimanja su elektro i vodoinstalateri, keramičari, krovopokrivači, kuhari, mesari. U skoroj budućnosti Hrvatska bi mogla ostati i bez zidara, javlja Dnevnik.hr. Čini se da ni stipendije koje gradovi i općine nude nisu dovoljne da se učenike potakne na upis u strukovna zanimanja. Iako lakše dolaze do posla, sve je manje učenika koji se odlučuju za obrtnička zanimanja.

Obrtnička i industrijska graditeljska škola u Zagrebu ove godine nije upisala niti jednog učenika za zanimanje zidar. Prazne klupe ostale su i u Rijeci, Splitu, Osijeku. Za zidare – osnovno zanimanje u graditeljstvu u cijeloj Hrvatskoj upisano je manje od 20 učenika.

Nedostaje i onih koji bi se bavili elektro i vodovodnim instalacijama, keramičara, krovopokrivača, bravara, pa i mesara. Najbolje to znaju oni iz struke. 'Svi hoće na fakultet. Neće nitko u srednju školu, većinom bi svi bili menadžeri, a radnik nitko', kaže mesar Dragan Jurjević.

Nerazumna politika

Ne bi li mlade potaknuli na upis u strukovna zanimanja, gradovi poput Zagreba, Zadra, Velike Gorice, Osijeka nude i stipendije.

Ali u Obrtničkoj komori upozoravaju – obrazovni sustav i politika upisa u škole ne prati potrebe tržišta rada. 'Zatvaraju se obrti, ali ono što je još gore, ne osiguravamo pomladak, učenike koji će upisivati ta zanimanja. Mi smo čak i Ministarstvu znanosti i pisali za upis vezano uz deficitarna zanimanja i molili da osmisle model upisa u ta deficitarna zanimanja. Jer državnim pedagoškim standardom je određeno da ako se u jedno zanimanje javi manje od šestero učenika, tada oni više ne upisuju taj program i tako još više smanjujemo broj učenika koji se upisuju u deficitarna zanimanja', kaže Mirela Lekić iz odjela za obrazovanje HOK-a.

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/deficitarna-zanimanja-posla-ima-ali-ga-nitko-ne-zeli-raditi---319275.html

Play ponuda
Play ponuda