Počelo je kao hobi, pa preraslo u uspješan posao

shimmer fallback

Iako poljoprivreda nije uvijek sigurna investicija (kako se vidi i po ovogodišnjim prilikama, gdje je zbog mraza i suše uništeno oko 80 posto uroda), od zemlje se može živjeti.

19.8.2012.
11:31
Play logo

Naime, obitelj Jarabek iz Donjeg Miholjca bavi se uzgojem i preradom kupina. I ove su godine počeli prerađivati kupine u kupinovo vino, a rade male serije od pomno biranog voća. Također, vino proizvode isključivo ručno.

"Kada sam poslije rata stigao iz Lovasa, posla nije bilo pa sam počeo saditi višnje i kupine. Hobi je polako prerastao u posao, a da ljudi imaju povjerenja u ono što radim potvrđuju i na tisuće prodanih voćnih sadnica diljem Hrvatske", ispričao je Mirko Jarabek za Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi članovi obitelji rade na preradi kupina u vino

Posao nije lak: kupine se beru svaki dan, a na preradi kupina u vino radi svih sedam odraslih članova obitelji. Jarabek ponosno ističe kako je iz svoga vrta zasađenog kupinama, tayberijem i višnjama uspio školovati četvero djece i sagraditi novu kuću.

"Beru se samo one kupine koje same ostaju u ruci, što znači da je voće savršeno zrelo i sadrži sve potrebne sastojke i arome za dobivanje vina vrhunskog okusa, boje, konzistencije i punoće", objasnio je Jarabek.

Propala polovica uroda

Play logo

Ipak, ovogodišnji proljetni mraz i ljetna suša uništili su Jarabeku oko osamdeset posto uroda, a i oni plodovi koji su ostali prilično su loše kvalitete. Unatoč navodnjavanju, sunce i temperature iznad 35 stupnjeva doslovce su skuhali plodove tako da se više od polovine uroda kupina neće moći iskoristiti, kazao je Jarabek, dodavši kako je najbolja godina za kupinu i vino bila 2009. Tada je uspio dobiti više od tisuću litara vina odlične kvalitete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svejedno, voćari već sada od njega naručuju sadnice tayberija i kupine za sljedeću godinu, a i on sam planira kupiti još zemlje kako bi proširio proizvodnju, a planira urediti i malu vinariju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo