NE MOŽETE NI ZAMISLITI! / Kada bi domaćica u Hrvatskoj imala plaću, zarađivala bi...

Image
Foto: Thinkstock

Posao domaćice često se obezvrjeđuje, a nerijetko ga svaka žena obavlja sama po dolasku kući iz tvrtke u kojoj je zaposlena. Teret tog rada teško je izračunati.

7.2.2016.
9:40
Thinkstock
VOYO logo

Radni dan domaćice uvijek započinje prije nego onaj svih drugih ukućana. Ona je ta koja pali grijanje, priprema doručak, odvozi djecu u školu ili odlazi u nabavku, kuha ručak, pere, pegla, sprema, igra se s mališanima ili pomaže u rješavanju domaćih zadataka starije djece.

Ako uz sve to za kućnog ljubimca nema pticu, ribu ili mačku, zasigurno sluša i cviljenje psa koji bi rado u šetnju. Dakle, svi oni koji misle da je život domaćica lak u odnosu na žene koje grade karijere, prevarili su se. I njihov posao je itekako naporan, a teret i odgovornost veliki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U SAD-u 73.960 dolara godišnje

Amerikanac Steven Nelms je na svom blogu Weareglory.com pokušao doći do iznosa koji bi morao platiti osobi koja bi obavljala domaćinske poslove njegove supruge i došao je do iznosa od 73.960 dolara godišnje. No, to su Sjedinjene Države.

A kako je u Hrvatskoj? I mi smo poput Nelmsa pokušali doći do konačne cifre, ipak svjesni da su cijene različitih radinosti različite od grada do grada, od toga da li ih kao uslugu nudi privatna osoba ili agencija, odnosno obrt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za primjer smo uzeli na kraju cijene iz Zagreba koje su veće od primjerice onih u Osijeku ili nekom drugom hrvatskom gradu.

Image
POZIV S JUGA: /

"Dođite raditi na jedan od najljepših otoka svijeta, minimalna plaća 11.000 kuna"

Image
POZIV S JUGA: /

"Dođite raditi na jedan od najljepših otoka svijeta, minimalna plaća 11.000 kuna"

Vlasnica obrta Jedem domaŽeljka Maras nam je rekla da kod njih četveročlana obitelj tjedno može imati kuhani obrok za 700 kuna. Riječ je o gospođama s visokim standardima kuhanja koje ujedno i nabavljaju hranu za ručak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzmemo li u obzir da obitelji kuhaju tijekom cijele godine, iznos koji bi vaša supruga za nabavu i kuhanje trebala dobiti je 33.600 kuna.

Zaposlenice "Jedem doma" spravljaju i kolače i torte te slana jela za rođendane pa tako jedan njihov srednji paket (sa svim tim, za 15 ljudi) košta 550 kuna. Računajmo, da imate dvoje djece i vaša dva rođendana, iznos godišnje seže do 2200 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doda li se tome proslava godišnjice braka iznos je veći, a ne slave li se rođendani mame i tate, manji. Naravno, postoje tu i privatne osobe koje takve djelatnosti naplaćuju po nešto nižim cijenama.

Pere, suši, glača, čisti, briše...

Tražeći osobu koja bi četveročlanoj obitelji tjedno prala rublje i glačala, za primjer smo, između mnogobrojnih oglasa, na kraju uzeli paket osobe koja taj posao, uz odvoz i dovoz "sređene" odjeće, naplaćuje 250 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzmete li u obzir da vam pere i glača tijekom cijele godine riječ je o iznosu od 12 tisuća kuna. Naravno, uvijek se možete poslužiti i javnim samouslužnim praonicama koje pranje 9 kilograma rublja naplaćuju 25 kuna, a sušenje od 10 minuta dodatnih 5 kuna.

Iz prakse ljudi u našoj okolini saznali smo da se cijene čišćenja stanova, kad je riječ o uslugama privatnih osoba, kreću od 30 do 35 kuna po satu. No, u agencijama se domaćice za taj posao mogu iznajmiti i po 60 ili čak 65 kuna po satu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo za primjeri uzeli stan od 65 metara četvornih i cijenu od 35 kuna po satu. Ako vam vaša čistačica dolazi jednom tjedno i generalku odradi u 10 sati, cijena će mjesečno iznositi 1400 kuna, a godišnje će iznos doseći i 16.800 kuna.

107.920 kuna godišnje

Cijene osoba koje čuvaju djecu kreću se i do 4 tisuće kuna, no mi smo uzeli za primjer 3 tisuće (iz prakse okoline). Godišnje tako čuvanje jednog djeteta stoji čak 36.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I naravno pas! Kad potražite na internetu nekog tko nudi usluge šetanja pasa, mahom stoji kako je cijena po dogovoru, no onda možete pronaći i one gdje sat stoji 25 kuna ili pak sat i pol po jednom psu 20 kuna. Uzmimo da vaša supruga šeta jednog psa sat i pol dnevno, u ovoj prijestupnoj godini to biste joj morali platiti 7320 kuna.

Naravno, ulogu domaćice može imati i suprug pa svi navedeni brojevi i obveze vrijede i za njega. Tako kad se sve na kraju zbroji, posao koji oni obavljaju godišnje vrijedi 107.920 kuna što bi mjesečno iznosilo 8.993,22 kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neka, primjerice, govorimo o bruto iznosu, domaćica u Zagrebu koja je inače majka dvoje djece, neto bi trebala zarađivati više i od prosječne plaće - 6.985,78 kuna!

Čudo kraj Zagreba: Radi se u tri smjene, a prosječna plaća je 6.500 kn

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Čudo kraj Zagreba: Radi se u tri smjene, a prosječna plaća je 6.500 kn

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo