Najesen rastu cijene podstanarskih stanova

shimmer fallback

Kao i svi, i studenti vole zadržati smještaj kad ga jednom pronađu. Ipak, ove se godine trend promijenio: zbog manje kupovne moći mnogi su tijekom ljeta otkazali stan.

22.8.2010.
15:26
Play logo

Početak akademske godine mnogi studenti koji studiraju izvan svoga rodnog mjesta, a nemaju dovoljno dobre ocjene da bi se kvalificirali za mjesto u studentskom domu, provedu u pronalasku smještaja. Ove će jeseni njihova potraga biti ponešto drukčija nego inače.

Naime, u agencijama za trgovinu i promet nekretnina može se čuti kako se tržište stanova za najam zbog gospodarske krize potpuno poremetilo, piše Lider.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201007290147006Jedan je od glavnih razloga taj što su studenti potkraj akademske godine otkazali stanove u kojima su živjeli. Prije krize studenti su i preko ljeta plaćali stanarinu, ali sad su promijenili navike i radi uštede otkazali stan sredinom srpnja.

O tome da je studentska populacija doista sila na tržištu nekretnina, pogotovo u Zagrebu, najbolje svjedoče brojke. Zbog nedostatka smještajnih kapaciteta u studentskim domovima većina se studenata odlučuje na najam stana. Da bi Studentski centar u Zagrebu zadovoljio potrebe svih studenata, nedostaje, naime, više od 20.000 kreveta.

Prema riječima Domenica Devescovija s internetskog portala Centarnekretnina.net, studenti najčešće stan traže tijekom ljeta, a u ovo je doba godine najveći pritisak na sve raspoložive stanove u Zagrebu. No oni nisu populacija sklona agencijama za promet nekretnina, nego se uzdaju u oglasnike i internetske tražilice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Studenti po inerciji gledaju kako da prođu jeftinije i najčešće traže stanove u blizini fakulteta čiji mjesečni najam ne stoji više od 300 do 400 eura. Ako se odluče za veći, odnosno skuplji stan, onda ih je obično troje, no u tom slučaju, kako je naše iskustvo pokazalo, najčešće traže stanove koji su u blizini javnog prijevoza", kaže Devescovia i dodaje da blizina fakulteta onda i nije imperativ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Elizabeta Katić iz agencije za promet nekretninama Papirus-nekretnine ističe kako je ovo ljeto specifično.

"Proteklih godina već početkom kolovoza stanovi na tržištu bili su manje-više iznajmljeni, a studenti koji su stan tražili tek na kraju ljeta imali su problema jer nisu mogli pronaći mjesto za stanovanje koje im najviše odgovara", ističe Katić i napominje kako očekuje da će se ovih dana, odnosno pretkraj kolovoza, osjetiti veća potražnja za slobodnim stanovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog većeg interesa moglo bi se dogoditi da cijena stanova poraste zato što će studenti u posljednji čas krenuti u potragu za stanom i tako na tržištu stvoriti pritisak, no nakon što taj val prođe, cijena bi se trebala stabilizirati. Osim što je recesija traga ostavila na relativno stabilnom tržištu nekretnina, Devescovia vjeruje i da će mnogi studenti doživjeti probleme zbog pomanjkanja novca.

Studentica arhitekture Nina Matika iz Pule pronašla je stan u Zagrebu na specijaliziranom portalu još prošle akademske godine. Uspjela ga je zadržati tijekom ljeta tako što se sa stanodavcem dogovorila da joj ga iznajmi za pola mjesečne stanarine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U posljednje tri godine, koliko živim u Zagrebu, selila sam se pet puta. Čak sam i dvadesetak dana bila bez stana pa sam spavala kod prijateljica koje su mi ujedno čuvale sve stvari. Osim toga svaki put kad sam se selila doživljavala sam stres, no u posljednjih sam godinu dana, na svu sreću, u istom stanu pa ne moram svaki put proživljavati stresne trenutke seljenja",objašnjava Nina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201007290147006 arti-201008120163006 arti-201006080344006 arti-201008090048006

BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo