Konačno i šefove opalili po džepu, naplatili im milijune

shimmer fallback
2.11.2012.
7:59
Play logo

Na taj način iz osobne imovine direktora i vlasnika dosad je naplaćeno nešto više od sedam milijuna kuna. Iako zasad nema službenih informacija o kojim je ljudima i poduzećima riječ, to je prvi put da odgovorne osobe iz trgovačkih društva svojom imovinom plaćaju obveze državi jer su poduzeća namjerno doveli u situaciju da ne mogu platiti porez, piše Novi list.

Dosad je Porezna uprava pokrenula 362 postupka u kojima vrijednost nenaplaćenih poreza doseže milijardu kuna, a doneseno je 165 rješenja u kojima se porezne jamce tereti za 248 milijuna kuna poreznog duga. Trenutno je za 162 slučaja Porezna došla do faze zapisnika, što je korak prije donošenja rješenja, i u tim zapisnicima vrijednost je poreznog duga 241 milijuna kuna. To znači da je u 327 slučajeva za koje je donijela ili rješenje ili zapisnik Porezna uprava namjerila naplatiti 489 milijuna kuna iz imovine direktora i vlasnika poduzeća. Nije sigurno da će baš cijeli iznos duga i uspjeti naplatiti, ali zasad su kod 124 porezna jamca pronašli imovinu koju mogu teretiti i iz koje mogu naplatiti barem dio duga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše naplata u Splitu i Osijeku

Što se tiče već naplaćenih sedam milijuna kuna poreza, najveći dio otpada na poreznike iz Splita koji su naplatili 4,3 milijuna kuna, te na one iz Osijeka gdje je iz imovine direktora naplaćeno 2,46 milijuna kuna. U Osijeku je i najveći ukupan iznos duga koji je obuhvaćen rješenjima koja su donijeta za plaćanje poreza iz osobne imovine zbog zlouporabe ovlasti (u 16 rješenja ukupan je iznos poreznih obveza oko 70 milijuna kuna).

Slijedi riječka Porezna uprava sa 11 rješenja koja obuhvaćaju ukupan dug od 57 milijuna kuna. Također, u Rijeci je do faze sastavljanja zapisnika došlo 14 slučajeva s ukupnim dugom od 60 milijuna kuna. Riječki su poreznici pronašli i nekretnine iz kojih se dug može naplatiti kod deset osoba koje smatraju odgovornima za namjerno izbjegavanje plaćanja obveza državi.

Inače, objava liste dužnika poreznim je vlastima dosad donijela gotovo 148 milijuna kuna, od čega 81,5 milijun kuna otpada na 769 poduzetnika koji su u potpunosti otplatili svoj dug i skinuti su s liste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo