Ovogodišnje Perforacije za kraj listopada

U Zagrebačkom plesnom centru predstavljeno je ovogodišnje izdanje Perforacija. U Rijeci, Zagrebu i Dubrovniku će se od 20. do 29. listopada u programu festivala naći više od 25 produkcija.

13.10.2011.
11:17
VOYO logo

Prekooceanske veze aktualne su i za ovo predstojeće izdanje Perforacija, jer će festival biti otvoren s hrvatsko-brazilskom plesnom koprodukcijom Nafta.

Mladi brazilski koreografski par, Ana Catarina Vieira i Angelo Madureira, svoj su rad predstavili i okupljenima u Plesnom centru, kratkom plesnom izvedbom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon premijere njihove nove predstave Nafta, u kojoj pleše i pet mladih plesača i plesačica iz Rijeke, planirana je i turneja po Brazilu.

Inače, priča riječke Rafinerije nafte idealna je platforma za progovaranje o temama koje muče suvremeni svijet, od ekonomije i politike, preko konzumerizma, pa sve do utjecaja čovjeka na vlastiti okoliš. Nakon premijere Nafte u Rijeci, predstava će se moći pogledati i u zagrebačkom dijelu programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjetnički direktor Zvonimir Dobrović naglasio je posebnost ovog festivala – usku suradnju s partnerima u Zagrebu te u drugim gradovima Hrvatske, kojom se omogućava decentralizirano prikazivanje festivalskog programa.

Upravo je taj suradnički pristup realizaciji i selekciji ono što je, ističe Dobrović, svojevrsna misija ovog festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinarima i publici stoga je predstavljen i od sada redovit novitet u programu Perforacija – Showcase hrvatske izvedbene umjetnosti, koji će uključivati domaće kazalište, ples i performans s ciljem promocije inozemnim producentima.

Ove godine Showcase Perforacija okuplja autore poput Olivera Frljića, Nataše Rajković i Bobe Jelčića, Branka Brezovca, Žaljka Zorice, skupinu Room 100, D.B.Indoša i Tanju Vrvilo, ali i Noć performansa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interes za ovaj program je velik i već je najavljeno više od 25 inozemnih gostiju, najviše iz Francuske, ali i iz desetak drugih zemalja Europe.

O suradnji s Francuskom je govorio Veleposlanik Francuske Jerome Pasquier, koji je napomenuo da će najavljeni brojni francuski gosti doprinijeti većem uspjehu Sezone Hrvatske u Francuskoj, koja je planirana za sljedeću godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I inače su Perforacije prepoznate u međunarodnim producentskim krugovima kao mjesto informiranja o umjetničkoj sceni u Hrvatskoj i regiji, a kroz daljnje međunarodne projekte i festivale u Brestu 2012. i opet New Yorku 2013., redovito organiziranje Showcasea bit će još jedan od modela podrške većoj vidljivosti domaćih umjetnika u širem kontekstu.

Uz navedeno, festivalski program sadrži i čitav segment izvedbi iz regije, niz drugih produkcija i instalacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treće izdanje festivala Perforacije će se održati od 20. do 29. listopada u Rijeci, Zagrebu i Dubrovniku, a više o programu saznajte na www.perforacije.org.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo