Otkrivena spomen ploča Tomislavu Gotovcu

Pred Ilicom 8 otkrivena je spomen ploča umjetniku i majstoru performansa Tomislavu Gotovcu. On je na današnji dan 1981.

13.11.2013.
15:27
VOYO logo

Spomen ploča se sastoji od njegovih originalnih stopa izlivenih u bronci, ploča je ukomponirana u kolnik, a njezino otkrivanje održano je u okviru posljednjeg dana 6. Zagrebi festivala. Umjetnički direktor festivala Emil Matešić kaže da je otkrivanje spomen ploče važno iz više razloga:

"Tomove stope ovdje znače da je moguće napraviti svašta; možete se skinuti i protestirati na vrlo specifičan način davno, prije 32 godine. A iz političkog aspekta, to je politička hiperbola, kad razmišljamo što je taj sistem tada radio umjetniku koji je protestirao i što mu radi sada. Sada mu podiže spomenik", rekao je Matešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hvala svima koji su sudjelovali u tome. Pozvat ću suprugu i kćer Toma Gotovca, da one otkriju spomen ploču. Ovo je samo hvala velikom multimedijalnom umjetniku Tomu Gotovcu koji je ukidao granice između svakodnevnog života i umjetničkog čina", rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

"Tom Gotovac je ovime od Grad Zagreba dobio priznanje da spada u red onih koji su zaista obilježili hrvatsku i svjetsku umjetnost i to na način da su zaista bili ispred svog vremena", dodao je gradski pročelnik za kulturu Ivica Lovrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovrić je baš Matešića, koji je zaslužan za stvaranje spomen ploče, istaknuo kao jednog od suvremenih umjetnika koji bi se mogao usporediti s Gotovcem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo