'Postavit ću predstavu o Aleksandri Zec pa makar od svog novca'

Cenzura plakata za predstavu Fine mrtve djevojke ima puno širi društveni kontekst, ocjenjuje redatelj Oliver Frljić. Smatra da su tim potezom desno klerikalni krugovi iskusili svoju moć.

17.2.2013.
15:04
VOYO logo

Gost emisije je Nedjeljom u dva bio je kazališni redatelj Oliver Frljić.

Objasnio je zašto je otkazao suradnju zagrebačkom kazalištu Gavella, nakon što je cenzuriran plakat za predstavu Fine mrtve djevojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam napravio ono što sam mislio da trebam napraviti. Bila bi to priča o jednoj o najvećih trauma hrvatskog društva, kojoj su u kazalištu prije izvedbe cenzurirali plakat. To ne bi bilo u skladu s onim što sam do tada radio", kazao je Frljić. Dodao je da je očekivao jaču reakciju redatelja predstave Dalibora Matanića, ali i cijelog ansambla Gavelle.

Podsjetimo, zbog odluke Dramskog kazališta Gavella da povuče plakate za predstavu Fine mrtve djevojke na kojima je Gospa prikazana u lezbijskom zagrljaju, Frljić je otkazao tom kazalištu dva planirana projekta. U ovoj je godini za Gavellu trebao raditi predstavu Zločin i kazna po romanuFjodora Mihajloviča Dostojevskog, te autorski projekt Aleksandra Zec o ubojstvu djevojčice srpske nacionalnosti od strane pripadnika Hrvatske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadiranje u umjetnički integritet

Na pitanje voditelja emisije Aleksandra Stankovića, što s onima građanima koje je plakat povrijedio, Frljić je kazao da oni imaju pravo biti povrijeđeni, ali da nemaju pravo zadirati u umjetnički integritet, bez obzira sviđalo im se nešto ili ne.

Frljić je mišljenja da priča o cenzuri plakata ima puno širi kontekst.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tim su potezom desno klerikalni krugovi iskusili svoju moć. Pokušavaju vidjeti koliko mogu zadržati svoja prava koja su stečena devedesetih godina", kazao je Frljić.

Projekt o Aleksandri Zec nije zaboravljen

Frljić je kazao da još uvije nije odustao od predstave o Aleksandri Zec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče tog projekta, kazališni redatelj je naveo da je iz Rijeke stigla inicijativa da se postavi na kazališne daske u tom gradu. No, Frljić kaže da se još uvijek traži modalitet, jer ne bi želio da se predstava pokreće političkom odlukom.

Oliver Frljić je ustrajan, te će, kako je kazao, kad-tad predstavu napraviti pa makar je morao financirati svojim novcem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo