Koliko nam sunca nedostaje u životu?

18.10.2010.
11:58
VOYO logo

Vlasta Delimar jedna od najpoznatijih slobodnih hrvatskih umjetnica, istraživačica ženskog naslijeđa i rušiteljica tabua vezanih za žene, s Milanom Božićem odati će počast performansom Osjećaj I, Gibanje I, Sjećanje na Toma, umjetniku, suradniku i prijatelju Tomu Gotovcu.

U tradiciji mnogih zajedničkih i Tomovih poznatih performansa zauzeti će javni prostor u samom središtu grada i pustiti glas o velikom hrvatskom izvedbenom umjetniku koji je zadužio svoju sredinu i suvremenike svojim čistim i beskompromisnim nastupom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom Gotovac, preminuo ove godine, najveće je ime u povijesti hrvatskog performansa, poznat je po beskompromisnim performansima koji su podbadali hrvatsku zaspalu javnost tjerajući ju na trzaj i aktivno promišljanje. Ovom intimnom i javnom oproštaju od Toma, moći će prisustvovati svi štovatelji njegovog rada u srijedu, 20. listopada 2010 na Trgu bana Josipa Jelačića u 20 sati.

Željko Zorica pak, instalacijom Medo na trgu od ekologije i prijatelja životinja, renesansnog bazara, kapitalizma i turističke ponude radi – aktivističko - kapitalistički pristup ekološkom performansu. I vi se možete slikati uz velikog prepariranog medvjeda istovremeno nasmijano izražavajući vlastitu zabrinutost ekološkom stanjem planeta. U maniri kakve promotivne akcije u trgovačkim centrima ili turistički atraktivnog događaja na Cvijetnom trgu, Zorica na simpatičan način navodi na promišljanje i formiranje stava svakog namjernika ili pal slučajnog prolaznika koji se tamo zatekne u četvrtak, 21. listopada u podne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Zelenu turu na Kvatriću, ekološki dio Perforacija još jednim performansom ne ograničava se na zatvorene prostore. Nikola Uzunovski, mlad i perspektivan makedonski umjetnik, predstavljao je Makedoniju na 53. Bijenalu u Veneciji 2009, i nosi titulu “najboljeg mladog europskog umjetnika“. Njegova instalacija spaja umjetnost i znanost, a krajnji njen produkt svojevrsna iluzija samog Sunca – postavljajući pitanje koliko nam sunca u biti nedostaje u životu?

Prethodni članci:

arti-201010150052006 arti-201010120451006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo