Je li ovo dom iz snova ili potpuni promašaj?

Arhitekti iz studija NL Architects autori su jedne od stambenih tipologija koje će se graditi u blizini Seoula.

31.5.2011.
17:14
VOYO logo

Planeri tvrtke Yo2 zaslužni su za masterplan područja, a na njihov poziv, kao autori koji će projektirati tipologije stanovanja na brežuljcima koji gledaju dolinu rijeke North Han, odabrani su NL Architects, MSA (Marina Stankovic), zatim CAT (Kazuhiro Kojima), Undangdong (Joon Gyo Jan) te FOA (Alejandro Zaera-Polo).

Cilj projekta je bio stvoriti urbani okoliš i model stanovanja koji bi bio kontrapunkt tipičnom stambenom bloku, osmisliti jedinice koje zadržavaju željenu gustoću, no svojim izgledom i konceptom sugeriraju lifestyle predgrađa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor na zahtjeve investitora i planera, kako ga vide NL Architects, je stambeni model koji se poigrava s umanjivanjem modula od prizemne prema višoj garaži. Arhitekti su osmislili objekt koji formom asocira na space-invader. Radi se o jednom objektu koji u sebi sadrži dva stana, od kojih jedan popunjava čitavu prizemnu etažu, dok drugog čine segmenti prve i druge etaže. Spomenuta stepenasta forma ‘kriva’ je za činjenicu da gornji elementi uvijek imaju terasu formiranu na elementu ispod.

To bi značilo da su kvaliteta prizemnog stana i dvoetažnog gornjeg potpuno nesrazmjerne, s obzirom da gornji stan broji čak 4 balkona/terase, dok se donji mora zadovoljiti predvrtom kojeg nadvisuje prilazne stepenice gornjeg, te omanjim stražnjim vrtom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o projektu pročitajte na Pogledaj.to.

Prethodni članci:

arti-201105300580006 arti-201105120596006 arti-201105100056006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo