Himler i krstaški ratovi inspiracija za Indijanu Džonsa

Svi u potragu za svetim gralom

26.3.2013.
20:55
VOYO logo

Nova izložba otvorena u nemačkom gradu Bremenu svedoči o arheološkim poduhvatima Trećeg Raiha i prikazuje kako je nacistički režim tokom Drugog svetskog rata lansirao poslednju krstašku ekspediciju s ciljem da se pronađe Sveti gral, pehar iz kojeg je Isus pio za vreme Poslednje večere.

Film o Indijani Džonsu iz 1989. godine, u kom Harison Ford glumi lik avanturističkog arheologa u potrazi za gralom, govori o njegovom takmičenju s nacistima u potrazi za svetom relikvijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba Potraga za Germanijom. Arheologija pod svastikom predstavljena u muzeju Foke u Bremenu ukazuje da je istina još čudnija nego fikcija.

Govori o tome kako je šef SS-a Hainrih Himler navodno tokom rata posetio Španiju jer je verovao da se Sveti gral nalazi u manastiru na planini Montserat u blizini Barselone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni čovek odgovoran za holokaust verovao je da će Sveti gral omogućiti Nemcima natprirodne moći i dovesti ih do konačne pobede u Drugom svetskom ratu.

SS odredi uzalud su tragali za gralom. Budžet za takve projekte bio je ogroman. Nacisti su se nadali da će im gral pomoći u stvaranju istorije i dokazivanju da su najmoćnija rasa u istoriji čovečanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pre dolaska Adolfa Hitlera na vlast, Nemačka je imala tek nekolicinu profesora arheologije, a kasnije je njih 24 širom sveta tragalo za retkim artefaktima.

Poput svog vođe Hitlera, Himler je takođe verovao da je Isus Hrist arijevskog porekla - superiorne rase koja će vladati svetom hiljadu godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba posetiocima otkriva da su nacisti želeli stvoriti sliku plavokosih i plavookih heroja i osvajača, koji su preci Germana, i dokazati da je njihova rasa predodređena za vladavinu svetom.

Kad je nacistička ratna mašinerija 1941. godine krenula na istok u osvajanje Sovjetskog saveza, s vojskom su krenuli i arheolozi, koji su uz pomoć robovske radne snage kopali u potrazi za dokazima o arijevskim kolonijama koje su naseljavale to područje u dalekoj prošlosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, izložba pojašnjava kako su mnogi izgubili živote u potrazi za artefaktima koji bi potvrdili rasni mit.

Takođe, izložba govori i o Himlerovoj potrazi za izgubljenim mitskim kraljevstvom Šangri La u Tibetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su tamo pronašli antičko posuđe i delove nakita, koje su kasnije koristili u promociji svoje rasne teorije, Sveti gral nikada nisu pronašli.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo