Tim stručnjaka koji se bavi problemima kontaminacije hrane objavio je da hrana najvjerojatnije nije izvor zaraze koronavirusom, prenosi CNN.
Nema stvrnog rizika
Internacionalna komisija za mikrobiološke specifikacije hrane (ICMSF) proučavala je dokaze za to da bi se koronavirus mogao prenijeti putem hrane ili putem pakiranja hrane. Došli su do zaključka da su ti dokazi vrlo slabi.
Njihovo istraživanje potvrđuje i prijašnje nalaze Američke administracije za hranu i lijekove koja je izjavila da ne postoji stvarni rizik za zarazu putem hrane ili pakiranja hrane.
"Do danas ne postoje podaci da hrana, pakiranja hrane ili rukovanje hranom predstavlja izvor za transmisiju koronavirusa koja bi rezultirala razvojem bolesti Covid-19", kazala je ta organizacija u svojoj izjavi.
Fokus na izravnom prijenosu
Iako postoji mogućnost da ljudi pojedu proizvod kontaminiran virusom i tako postanu inficirani, to se do sada nikada nije dogodilo.
Ipak, i dalje je iznimno važno naglasiti praksu dobre higijene kada je riječ o hrani, kazali su iz Komisije.
Iako su neke zemlje ograničile uvoz hrane, testirale uvezene proizvode i zatražile od tvrtki potvrdu da njihovi proizvodi ne sadrže koronavirus, ICMSF tvrdi kako ništa od toga nije potrebno.
"Fokus za prehrambene tvrtke trebao bi biti na zaštiti radnika, potrošača i djelatnika restorana od zaraze koja se prenosi s čovjeka na čovjeka", naglasili su iz ICMSF-a.