Play ponuda

Rade od 12 do 16 sati, a slobodan dan je znanstvena fantastika

shimmer fallback
4.10.2014.
17:17
Play ponuda

Ukupno 3.082 inspekcijska nadzora primjene propisa o radnim odnosima, od čega 1.411 prekršaja utvrdili su inspektori Ministarstva rada i mirovinskog sustava od 1. lipnja do 15. rujna 2014. godine.

Imali su za to i osnove, bar ako se može suditi prema svjedočenjima o izrabljivanju radnika, i to posebice onih iz Slavonije tijekom ljetne sezone na Jadranu, piše Glas Slavonije.

Jedno takvo upućeno je medijima, a u njemu se navodi da sezonci koji rade u ugostiteljstvu tijekom ljeta nerijetko rade i 12 do 16 sati dnevno.

Pismo ogorčenog konobara

''Ne bi to bio problem da je sve to plaćeno, a slobodan dan koji im omogućuje Zakon zapravo je znanstvena fantastika. Poslodavci isplaćuju plaće na crno, u njihovom žargonu 'pola na ruke, pola na račun', a najveće žrtve su Slavonci, koji imaju najmanje plaće i najviše im se krše njihova prava'', stoji u pismu ogorčenog konobara.

Tvrdi nadalje da radnike nitko ne štiti, a poslodavci ih izrabljuju. Osim toga, naglašava da unatoč nedostatku preciznog podatka, oko 90 posto sezonskih radnika prima dio plaće na crno, njih 95 posto nema zakonski propisan slobodan dan, a za čak 99 posto radnika nisu plaćeni prekovremeni sati.

Prema izvješću inspekcije Ministarstva rada i mirovinskog sustava, utvrđene su najčešće povrede dužnosti poslodavca. Najčešće je to povreda dužnosti poslodavca da radnicima s kojima nisu sklopili ugovor o radu u pisanom obliku, prije početka rada izdaju pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu. Također, nije im prijavljeno obvezno mirovinsko i obvezno zdravstveno osiguranje s prvim danom početka rada, a utvrđene su i neisplate zakonom propisane plaće radnicima.

http://www.glas-slavonije.hr/248952/1/Radnici-tvrde-Najvece-zrtve-sezonskog-posla-su-Slavonci

I sami imate iskustva s traženjem posla u Hrvatskoj? Pitali su vas neprimjerena pitanja, nitko vam nije odgovarao na zamolbe ili ste se ugodno iznenadili? Pišite nam na adresu vijesti@portal.net.hr i podijelite s nama vaša iskustva.

Play ponuda
Play ponuda