PALA ODLUKA / Otkriveno zbog čega su pritvoreni Barun i suprug bivše misice, a zašto su Čabraja i Rukavina dobili blažu mjeru

Image
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Sudac istrage odredio je istražni zatvor Barunu i Papiću, dok je Rukavini i Čabraji određena mjera obveznog javljanja policiji

2.7.2021.
17:30
Marin Tironi/PIXSELL
VOYO logo

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je istražni zatvor Darku Barunu (51) i Ivanu Papiću (47), inače suprugu bivše Miss sporta Stefany Hohnjec. dok je Ivanu Rukavini (63) i Zdravku Čabraji (73) određena mjera obveznog javljanja policiji tijekom istrage protiv poduzetnika i gradskih zaposlenika zbog primanja mita.

Riječ je o četvorici od ukupno 10 osumnjičenika iz kraka antikorupcijske akcije vezane za primanje i davanje mita, a za koje je Uskok ranije sucu istrage predložio istražni zatvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preveniranje blažom mjerom

Zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković precizirao je nakon istražnog ročišta da je sudac istrage odredio pritvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela Prpiću i Barunu koji je pritvoren i zbog utjecaja na svjedoke.

Image
ODLUČENO JE /

U istražni zatvor idu Barun i Papić, a Rukavina i Čabraja se moraju javljati policiji

Image
ODLUČENO JE /

U istražni zatvor idu Barun i Papić, a Rukavina i Čabraja se moraju javljati policiji

''U odnosu na Rukavinu i Čabraju, sudac istrage je stava da postoji opasnost da bi boravkom na slobodi počinili kazneno djelo, međutim smatra s obzirom na njihovo zdravstveno stanje i životnu dobu da se ta opasnost može prevenirati blažom mjerom, odnosno u konkretnom slučaju mjerama obveznog javljanja policijskim postajama'', objasnio je Mišković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskok je ranije, ne otkrivajući identitete osumnjičenika,  izvijestio da je, osim Baruna, Papića, Rukavine i Čabraje, donijelo rješenje o provođenju istrage i protiv Milivoja Kotrle (66), Jelene Barišić (50), Krešimira Huzjana (76), Dubravka Milojevića (68), Sanje Borisavljević (56) i Gorana Miličića (54).

Uskok i Ravnateljstvo policije su, ne otkrivajući identitete osumnjičenika, priopćili kako Milivoja Kotrlu (66), voditelja Odsjeka za izdavanje odobrenja, suglasnosti i mišljenja u okviru Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet u Gradu Zagrebu, sumnjiče za primanje mita od kolovoza do studenog 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskok: Mito dijelili popola 

Tužiteljstvo i policija sumnjiče Kotrlu da je od voditeljice građevinskih projekata Jelene Barišić i poduzetnika Ivana Papića primio mito od 10.000 kuna u zamjenu za njihovo oslobađanje od plaćanja posebnog doprinosa od 228.000 kuna, a radi prenamjene i objedinjavanja Papićevih poslovnih prostora u Zagrebu smanjivanjem broja parkirališnih mjesta.

Kotrlu se sumnjiči da je zahtijevao i primio mito od 5000 eura od Ivana Rukavine kako bi izdao suglasnost na geodetski elaborat uređenja površine za operativni rad vatrogasnih vozila za objekt u Rukavininom vlasništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom je Kotrla, sumnjaju tužiteljstvo i policija, posredovao u podmićivanju pomoćnika pročelnika za provedbu komunalnih aktivnosti i održavanja komunalne infrastrukture i objekata mjesne samouprave Darka Baruna koji je od Rukavine primio 500 eura za izdavanje rješenja o privremenoj regulaciji pješačkog prometa prije izvođenja građevinskih radova na Rukavininom objektu.

Uz to, Kotrlu se sumnjiči da je primio 5000 kuna mita od Huzjana pri čemu je posredovao Čabraja koji je zajedno s Kotrlom podijelio Huzjanovo mito za ishođenje lokacijskih dozvola. Policija i tužiteljstvo u ovom dijelu istrage sumnjiče direktora Huzjanove tvrtke Dubravka Milojevića za predaju novca Čabraji koji je novac potom proslijedio Kotrli radi podjele mita popola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, Kotrlu se sumnjiči da je od Sanje Borisavljević i Gorana Miličića primio zasad neutvrđeni iznos novca kao mito za ishođenje lokacijskih dozvola stambenih objekata u izgradnji.

U istražnom zatvoru u četvrtak je završilo šestero ranije uhićenih u antikorupcijskim akcijama povezanima s pokojnim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, a među pritvorenima je i glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo