VELIKA PREVARA / Otkriveno je kako su operirali uhićeni vođe zločinačke organizacije: Glavni organizatori su poduzetnici iz Zagreba i Podstrane?

USKOK sumnja da su vlasnici, nakon što bi računi bili plaćeni, slali novac na račune firmi ili ih dizali u gotovini i prebacivali na račune tvrtki u inozemstvu

27.10.2021.
15:59
Sanjin Strukic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Policija i USKOK u srijedu su potvrdili da provode akciju u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku u kojoj je, prema neslužbenim podacima, uhićeno četrdesetak osoba zbog organizirane utaje gotovo pedeset milijuna kuna poreza. U akciji je sudjelovalo više od 180 policajaca, a istražitelji USKOK-a sumnjaju da su glavni organizatori bili Mirko V. iz Podstrane, vlasnik dviju tvrtki registriranih u Splitu i Muću te Goran N. iz Zagreba koji je također vlasnik dviju zagrebačkih tvrtki, javlja Slobodna Dalmacija.

Uhićenja su krenula u srijedu ujutro, a provodila se i pretraga stanova, poslovnih objekata, automobila i drugih pokretnina i nekretnina osoba koje se sumnjiči za kazneno djelo utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te na pomaganje i poticanje na ista (ne)djela.

"Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u koordinaciji sa Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta. Realizacija je započeta u jutarnjim satima te je na području Policijske uprave zagrebačke, splitsko-dalmatinske i dubrovačko-neretvanske uhićeno više desetaka osoba. U tijeku je provođenje dokaznih radnji", izvijestio je MUP u srijedu. Gotovo identično su se oglasili iz USKOK-a.

Izdavani lažni računi

Iako još nije poznato kako su osumnjičeni varali državu, neslužbeno se doznaje da USKOK sumnja da je državni proračun oštećen za najmanje pedesetak milijuna kuna, a način operiranja je bio uvijek isti - tvrtke uključene u cijelu priču bavile su se raznim poslovima, od građevinarstva do trgovine, turizma pa i poslova s nekretninama.

Kako piše Slobodna Dalmacije, u jednom je slučaju vlasnik i voditelj jedne tvrtke iz Splita izdavao nepostojeće račune s iskazanim PDV-om tvrtkama na čijem su čelu bili spomenuti Mirko i Goran, premda je znao da isporuka robe navedene na računima nije nikad izvršena.

Potom su firme u vlasništvu Mirka i Gorana po takvim računima pred poreznicima podnosile zahtjeve za odbitak pretporeza i na taj način umanjivali stvarnu obvezu plaćanja PDV-a. Nakon toga bi vlasnici manjih tvrtki uključene u prijevare takve lažirane račune s iskazanim PDV-om evidentirali u svojim knjigama ulaznih računa kako bi otklonili sumnju na nezakonitosti svojih firmi.

USKOK sumnja da bi vlasnici, nakon što bi računi bili plaćeni, slali novac na račune firmi ili ih dizali u gotovini i prebacivali na račune tvrtki u inozemstvu.

Osim navedenog, pokušalo se i prevariti državu vezano za neplaćanje PDV-a na stjecanje dobara iz drugih članica EU-a - kupcima su se tako za gotovinu prodavale keramičke pločice nabavljene iz EU bez da bi se platio PDV-a, a firmama koje su bile uključene u taj lanac su se izdavali lažni računi, iako se i u ovoj slučaju, znalo da roba nije nikad isporučena.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali