ONI SU UČINILI NEZAMISLIVO / Obiteljska ubojstva koja su potresla Hrvatsku: Sestra u škrinji, otac ubio troje djece, majka jastukom ugušila sina...

Image
Izvor: PIXSELL

U proteklih nekoliko godina dogodilo se mnogo ubojstava unutar obitelji, a mi smo izdvojili ona koja su najviše potresla hrvatsku javnost

16.3.2023.
6:43
PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Još jednom je Hrvatsku potresao strašan slučaj obiteljskog ubojstva. U subotu je u Ivancu nedaleko Varaždina pronađeno tijelo starije žene (70) za koju se sumnja da ju je ubio njezin sin. Provedenom obdukcijom utvrđeno je da joj je on nanio višestruke ozljede po glavi i tijelu, a sin je priveden.

Image
STRAVA U IVANCU /

Sin pritvoren zbog ubojstva 70-godišnje majke: Nanio joj je ozljede po glavi i tijelu

Image
STRAVA U IVANCU /

Sin pritvoren zbog ubojstva 70-godišnje majke: Nanio joj je ozljede po glavi i tijelu

U proteklih nekoliko godina, točnije u proteklih šest godina, dogodilo se mnogo ubojstava unutar obitelji. Stoga smo odlučili izdvojiti ona koja su najviše potresla hrvatsku javnost. Pa krenimo redom.

1. Sestra nakon 19 godina pronađena u škrinji

Slučaj o kojemu su pisali svi svjetski mediji, a u hrvatskoj javnosti provlačio se mjesecima. 16. veljače 2019. godine stigla je dojava o pronađenom tijelu u zamrzivaču obiteljske kuće u selu Pavlovcu u Međimurju. Riječ je bila o Jasmini Dominić kojoj se svaki trag izgubio 2000. godine, a njezin je nestanak prijavljen 2005.

Za sve je bila kriva njezina sestra, Smiljana Srnec, čija je obitelj 19 godina živjela pokraj leša u zamrzivaču. Tijekom svih tih godina je govorila kako je Jasmina živa i kako živi u Francuskoj. Ono što još i više ledi krv u žilama je činjenica da su Smiljanina kći i zet dan prije pronalaska leša otvorili škrinju da se odledi i nisu ništa primijetili sve do sljedećeg dana kada je leš otkriven.

Tijekom suđenja je Smiljana sve negirala i govorila kako nije kriva i kako nije ubila svoju sestru. Plakala je i brisala suze jer je ostala bez sestre, a na kraju je dobila 15 godina zatvora.

shimmer fallback
shimmer fallback

2. Austrijanac ubio troje djece pa počinio samoubojstvo u zatvoru

Austrijski državljanin Harald Kopitz u rujnu je 2021. godine ubio svoje troje djece, četverogodišnjeg dječaka i sedmogodišnje blizance, dječaka i djevojčicu. Tragični slučaj odvio se u unajmljenom stanu u zagrebačkim Mlinovima. U vrijeme zločina majka ubijene djece nije bila u Zagrebu, a ona su vikend provodila s ocem.

Svoju je djecu otuširao i stavio 30 tableta lijeka Diazepam u topli kakao, koji su djeca popila. Zatim je objavio status na svoj Facebook.

"Zbogom svima. Napuštam vas jer ne mogu više. Ljubav mog života ostavila me jer je moja bivša žena bila vrlo loša prema njoj i jer nemam više novca. Sve što sam pokušavao raditi zadnjih godinu i pol nije uspijevalo, a čak mi niti moja braća iz masonske lože nisu htjela pomoći. Na kraju mi nisu ni htjeli odgovarati na telefonske pozive. Samo moji najbolji prijatelji su mi pomagali koliko su mogli. Ali sad, sad je kraj! Zato zbogom."

U lipnju 2022. Kopitz je nepravomoćno proglašen krivim. Za svako ubijeno dijete dobio je 27 godina zatvora te mu je izrečena jedinstvena kazna od 50 godina. Kopitz se potkraj listopada prošle godine ubio u zatvoru u Lepoglavi.

shimmer fallback
shimmer fallback

3. Mladić pucao u glavu majci i ocu jer su ga živcirale roditeljske kazne

Tin Šunjerga (21) 2017. godine odlučio je u glavu upucati i svoju majku i oca. Zašto? Jer su ga već neko vrijeme živcirale roditeljske kazne, njihovo prigovaranje zbog loših ocjena i drogiranja, i to je doživljavao kao maltretiranje.

U obiteljskoj kući u Čistoj Velikoj pokraj Vodica najprije je obio sef i iz njega uzeo očev privatni pištolj. Prvo je ubio majku Silvanu (45). Vraćao se iz polja s njom i svojim prijateljem kojem je rekao da sjedne na suvozačevo mjesto. Dok je ona razgovarala s njim, Šunjerga je repetirao pištolj i pucao joj u zatiljak. Prijatelj je pobjegao, a Tin se odvezao do kuće.

Zatim je pustio vodu iz slavine kako otac Marino (45) ne bi čuo repetiranje pištolja kojemu je također pucao u zatiljak. Policiju je zvao brat ubijene Silvane, kojem je bilo sumnjivo što se nitko ne javlja na telefon. Prvo je pronađeno tijelo Marina, pripadnika specijalne policije, a nekoliko sati kasnije i njegove supruge.

Šunjerga je pravomoćno osuđen na 40 godina zatvora, iako je prvotno osuđen na 35.

shimmer fallback
shimmer fallback

4. Majka jastukom ugušila sina (3) jer joj je smetao

Iste godine Hrvatsku je zaprepastio još jedan slučaj. Puljanka Chiara Pašić je, uz pomoć tada maloljetne pomoćnice, jastukom ugušila svojeg sina (3) koji se otimao i plakao. Tijelo dječaka potom su stavile u kolica, prekrile ga i odvezle na plažu do obale pokraj napuštene bivše vojarne i bacile ga u more.

Chiara je nakon toga otišla na policiju i prijavila sinov nestanak. Njezina priča bila je puna rupa pa je istražiteljima postala sumnjiva. Na kraju se slomila i odvela policajce do mjesta na kojemu su ostavile tijelo.

Djelo je motivirano bizarnom željom za odlaskom u drugu državu dečku kojeg je tek upoznala preko društvene mreže, a dijete joj je za to smetalo.

Vrhovni sud je tri godine kasnije potvrdio odluku o kazni zatvora od 33 godine, čime je ona postala pravomoćna. Uz zatvor, izrečena joj je i sigurnosna mjera obveznog psihosocijalnog tretmana.

shimmer fallback
shimmer fallback

5. Šesterostruko ubojstvo u Kajzerici

Stravično višestruko ubojstvo potreslo je Hrvatsku 2019. godine. Šesteročlana obitelj ubijena je u obiteljskoj kući na zagrebačkoj Kajzerici. Ubio ih je Igor Nađ, bivši partner jedne od ubijenih žena, s kojom je imao dijete.

Parkirao se ispred dvorišta te u kuću krenuo s pištoljem. Na pragu kuće je ubio svoju bivšu partnericu i njezinog sina (10). Nakon toga je krvavi pohod nastavio u prostorijama kuće gdje je ubio preostale članove obitelji. Mediji su tada izvijestili kako ih je ubio hladnokrvno, hicima iz pištolja.

Riječ je o vozaču taksija koji je ilegalno posjedovao oružje kojim je počinio zločin. Policija ga je pronašla u Brezovici, no prilikom pokušaja uhićenja ubojica si je oduzeo život.

shimmer fallback
shimmer fallback

6. Malena Nikoll zbog koje je plakala cijela Hrvatska

Dvoipogodišnja Nikoll iz Nove Gradiške preminula je 4. travnja 2021., na Uskrs, u zagrebačkoj Klaićevoj bolnici. Ondje je prebačena s nagnječenjem mozga i ozljedama po cijeloj glavi.

Liječnici su odmah posumnjali da je pretučena, dok su stariji ožiljci po tijelu svjedočili da to nije bio prvi put da su je pretukli. Puno je priča bilo oko toga što se zapravo dogodilo. Prvo je majka malene Nikoll rekla liječnicima da ne zna što se dogodilo, a zatim da je djevojčica pala.

Obitelj je otprije bila poznata Centru za socijalnu skrb. Djevojčica je godinu dana bila kod udomitelja jer su roditelji rekli da se ne mogu brinuti o njoj. Ipak, odlučili su podnijeli zahtjev da im se vrati. Centar iz Nove Gradiške to im je odobrio jer su se navodno i uvjeti u obitelji poboljšali. Njezin otac više je puta bio prijavljivan zbog nasilja u obitelji.

Prema zaključku kontrolnog upravnog nadzora nad radom Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, djelatnici Centra postupali su nezakonito, nepravovremeno i nestručno. Nakon tragedije su brojni građani došli ispred Klaićeve bolnice kako bi izrazili sućut.

I majka i otac su nepravomoćno proglašeni krivima za smrt djevojčice. Majka je osuđena na 13, a otac na sedam godina zatvora.

shimmer fallback
shimmer fallback

7. Muškarac ušao u trgovinu i nožem izbo prodavačicu

Potkraj studenoga 2021. godine muškarac je u Splitu nožem u trgovini izbo djelatnicu koja je zbog teških ozljeda preminula u bolnici. Zaposlenica (44) je ubijena na svojem radnom mjestu, a ubojica je bio muškarac (54) koji joj je bio bivši partner, a imali su i zajedničko dijete.

S teškim ozljedama vozilom hitne medicinske pomoći žena je prevezena u Klinički bolnički centar Split, ali nije joj bilo pomoći. Unatoč nastojanju liječnika da joj spase život, preminula je nedugo nakon dolaska u bolnicu.

Krvavom napadu svjedočilo je više ljudi koji su bili u trgovini u tom trenutku. Napadač je ženi prišao s leđa, imao je kapuljaču na glavi, vikao je na nju, a potom izvukao nož i nekoliko je puta ubo njime.

shimmer fallback
shimmer fallback

8. Bivši napao ženu sjekirom u Kozari putevima, a dijete je preminulo

U zagrebačkim Kozari putevima muškarac je početkom ove godine sjekirom napao ženu (41) i jednoipolgodišnje dijete, koje je od posljedica ozljeda preminulo. Muškarac (42) je potom pobjegao, no u bijegu je na njega naletjelo vozilo, koje ga je na mjestu usmrtilo.

Nesretna žena bila je njegova bivša partnerica. Nakon što su se posvađali, napao ju je sjekirom i teško ozlijedio i nju i dijete. I majka i djevojčica završile su u zagrebačkoj bolnici, gdje su se liječnici svim silama trudili spasiti život djetetu, ali nisu uspjeli.

shimmer fallback
shimmer fallback
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču