SRUŠENA ODLUKA UPRAVNOG VIJEĆA / Obrat u slučaju Agrokor: Ključni dokaz protiv Todorića nije zakonit?

Spornim smatraju da činjenicu da nije jasno tko je i u koliko mjeri sudjelovao u izradi predmetnog vještačenja, zbog čega nije bilo moguće provjeriti jesu li odove koje su sudjelovale bile u sukobu interesa

18.10.2021.
15:16
Robert Anic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Optužnica državnog odvjetništva protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića i još 14 okrivljenih za malverzacije teške stotine milijuna kuna, kako doznaje Jutarnji list, nije potvrđena, a osim toga postaje upitno je li ključni dokaz uopće zakonit.

Iako se očekivalo skoro potvrđivanje optužnice jer je Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo sve zahtjeve obrane za izdvajanjem navodno nezakonitih dokaza, čini se da do toga ipak neće doći.

Vijeće Visokog kaznenog suda, kojim predsjeda sudac Ivan Turudić, djelomično je uvažio žalbe obrane na odluku Optužnog vijeća u pogledu ključnog dokaza - knjigovodstveno financijskog nalaza, odnosno vještačenja, koji je izradila poljska podružnica KPMG-a, piše Jutarnji. Također, Visoki kazneni sud je smatra kako nije uopće moguće ispitati odlučne činjenice kao ni utvrditi postoje li razlozi koji bi dokaz izdvojili kao nezakonit.

Nije jasno tko je i u kolikoj mjeri sudjelovao

Spornim smatraju činjenicu da nije jasno tko je i u koliko mjeri sudjelovao u izradi predmetnog vještačenja. Zbog toga nije bilo moguće provjeriti jesu li osobe koje su sudjelovale u izradi nalaza i mišljenja bile u sukobu interesa, kako to prigovara obrana, a upravo bi to mogao biti zakonski razlog za njihovim izuzećem.

Obrana je isticala pak da je na knjigovodstveno financijsko i revizorskom vještaćenju radio i KMPG Hrvatska koji je bio u sukobu interesa budući da ga je angažirala i tadašnja izvanredna uprava Agrokora te zbog toga vještačenje smatraju nezakonitim.

Optužnom je vijeću Županijskog suda Visoki kazneni sud dao jasnu uputu - prilikom ponovnog odlučivanja potrebno je provesti tzv. suđenje o zakonitosti dokaza i pozvati Ismeta Kamala kao svjedoka.

A tvrdnje obrane o tome da je u izradi vještačenja bio angažiran i hrvatski KPMG potvrđuju se i kroz dokumente poljkog KPMG-a. Iz njihovog troškovnika, naime, proizlazi da je na vještačenju poljska podružnica utrošila 462 radna sata, dok je hrvatska podružnica radila deset puta više - 4632 radna sata.

KPMG je angažiralo Državno odvjetništvo, a vještačenje je plaćeno iz državnog proračuna čak 8,6 milijuna kuna. Sada se postavlja pitanje hoće li uopće opstati.

Apelacijski sud je izvijestio da će prvostupanjski sud u ponovljenom odlučivanju otkloniti pogreške na koje je upozoren te da će obrani omogućiti utvrđivanje koje su sve osobe sudjelovali u izradi nalaza i mišljenja. ''Jedino tako obrana može doći do relevantnih saznanja potrebnih za utvrđivanje ima li razloga za izuzeće vještaka'', priopćio je sud dodajući da će kao svjedoka pozvati osobu koja je taj dokument potpisala.

VKS je nadodao da će prvostupanjski sud, ovisno o dobivenim podacima, utvrditi "i na koje se poslove odnosio angažman drugih pravnih osoba", a utvrdit će i kakva je bila priroda prijašnjeg poslovnog odnosa između tvrtki koje su sudjelovale u izradi vještačenja.

Za štetu Agrokoru tužiteljstvo tereti Todorića, sinove i najbliže suradnike

Todorića i njegovih 14 suoptuženika tereti se da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna pribavljen je nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

Osim Ivice Todorića, optužnicom su obuhvaćeni njegovi nekadašnji najbliži suradnici, među kojima su i sinovi Ante, nekadašnji predsjednik nadzornog odbora te Ivan, nekadašnji izvršni direktor Agrokora.

Optužnicom su obuhvaćeni i izvršni potpredsjednik uprave za financije i kontrolu Tomislava Lučić, izvršna potpredsjednica za strateške poslovne Ljerka Puljić, izvršni potpredsjednik za izvozna tržišta Damir Kuštrak te izvršna potpredsjednica za maloprodaju Piruška Canjuga.

Uz njih, optužnica tereti i bivšeg izvršnog potpredsjednika za strategiju Ivana Crnjca, izvršnog potpredsjednika za hranu Mislava Galića, Todorićevog zeta i nekadašnjeg izvršnog potpredsjednika za prodaju i usluge Hrvoja Balenta. Optužnicom su obuhvaćeni i bivši izvršni direktor u sektoru financija i računovodstva Alojzije Pandžić, direktor interne revizije Marijan Alagušić i nekadašnji izvršni potpredsjednik za tržišta, prodaju i logistiku Ivica Sertić te revizori Olivio Discordia i Sanja Hrustić.

Optužnica za tzv. veliki Agrokor, koja je podignuta u rujnu, ima 459 stranica, a cijeli spis oko 80.000 stranica.

Ivica Todorić je početkom listopada 2020. u tzv. malom Agrokoru nepravomoćno oslobođen optužbi da je svoj nekadašnji koncern s troje suradnika oštetio za 1,25 milijuna eura.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali