UHVAĆEN U IVANIĆ GRADU / Notorni rasist tijekom uhićenja dizao desnicu i uzvikivao: 'Heil Hitler!'; Susjedi u šoku: 'On je jedan veliki obiteljski križ'

Image

Iako su neki njegovi poznanici rekli kako su začuđeni njegovim rasističkim ponašanjem, činjenica je kako mu ovo nije prvi video na kojem vrijeđa ljude druge rase

13.3.2023.
17:39
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zagrebačka policija pronašla je muškarca za kojim je tragala nakon što je na društvenoj mreži objavio snimku na kojoj rasistički vrijeđa dostavljača iz Indije. Riječ je o muškarcu starom 35 godina koji je pod nadzorom zagrebačke policije, izvijestili su u ponedjeljak poslijepodne.

Policija je 35-godišnjaka uhitila na njegovoj adresi stanovanja u Ivanić Gradu. Temeljem sudskog naloga prvo je uslijedio pretres njegova doma, a možda policija uspije otkriti i druge lokacije po Zagrebu koje povremeno koristi. Nakon toga će uslijediti kriminalističko istraživanje zbog sumnje na javno poticanje na mržnju i nasilje, piše Jutarnji.

Image
'Odlazi kući...' /

Policija uhitila tipa koji je vrijeđao na rasnoj osnovi i uzvikivao Hitlerov zloglasni pozdrav: Evo kakva mu kazna prijeti

Image
'Odlazi kući...' /

Policija uhitila tipa koji je vrijeđao na rasnoj osnovi i uzvikivao Hitlerov zloglasni pozdrav: Evo kakva mu kazna prijeti

"Nažalost, on je jedan veliki obiteljski križ zbog čijeg ponašanja njegova majka pati. Ona nije zaslužila da joj sin pravi budalu od sebe. Ne znam gdje trenutno radi jer mi se ponekad čini kao da je bez ikakvih obaveza, ali znam da je nekad radio i da nam je govorio kako su ga drugi uvalili u neke probleme pa je morao i na sud", rekla je Jutarnjem susjeda uhićenog muškarca.

Iako su neki njegovi poznanici rekli kako su začuđeni njegovim rasističkim ponašanjem, činjenica je kako mu ovo nije prvi video na kojem vrijeđa ljude druge rase, a iste stavove nije se ustručavao podijeliti ni tijekom privođenja. Naime, kako piše Jutarnji, on je prilikom uhićenja vikao na novinare, visoko uzdigao desnicu, a potom i uskliknuo: "Heil Hitler!"

Pučka pravobraniteljica osudila rasistički ispad

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter osudila je u ponedjeljak neprihvatljivu snimku s društvenih mreža na kojoj muškarac rasistički vrijeđa dostavljača iz Indije te pozvala javne osobe na osudu takvog čina kako bi potaknuli osobe sa sličnim iskustvom da to prijave.

"Neprihvatljivo postupanje prema bilo kome zbog njegove boje kože, nacionalnog podrijetla, vjere i drugih osobnih karakteristika zabranjeno je Ustavom, pravom EU-a, međunarodnim pravom na snazi i hrvatskim zakonima. Ponašanje muškarca u spomenutom videu sve je suprotno od toga", priopćila je Šimonović Einwalter.

Pravobraniteljica će pratiti postupanje Državnog odvjetništva (DORH) i Ministarstva unutarnjih poslova koji su ovlašteni postupati u ovom slučaju. Pri tome, dodala je, na DORH-u je odluka o tome kako će kvalificirati incident - smatraju li ga kaznenim djelom govora mržnje, odnosno javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona.

Pravobraniteljica je pozvala javne osobe da osude taj čin, ocijene ga neprihvatljivim i tako simbolički potaknu sve koji su imali ili bi mogli imati slično iskustvo da ga prijave.

"To je posebno važno za strane radnike u Hrvatskoj, kao osobe koje često ne poznaju u dovoljnoj mjeri hrvatski jezik niti pravni sustav, pa se možda boje prijaviti ovakve incidente ili druge povrede svojih prava", istaknula je.

Važno je da reagiraju i svi ostali građani te najbližoj policijskoj postaji ili DORH-u prijave ako su svjedočili ili doznali za slične incidente.

"Oni ne smiju ostati bez reakcije jer su mržnja i netrpeljivost teret društva kojeg moramo i možemo zajedno odbaciti - institucije vođene svojim ovlastima, javne osobe odgovornostima koje dolaze s javnim dužnostima, a građani potaknuti idejom u kakvom društvu žele živjeti", dodala je.

Pravobraniteljica je također poručila kako jedino tako - prijavom, odnosno pravnim putem kroz adekvatnu kvalifikaciju djela i njegovim sudskim sankcioniranjem, i javnom osudom - društvo može poslati jasnu poruku da ovakve ispade neće prihvaćati, a da će pojedinci snositi odgovornost za kršenje zakona.

To je posebno važno s obzirom na sve veću potrebu za radnicima iz drugih zemalja i jer je među zaposlenima u Hrvatskoj značajan broj osoba iz Azije, ističe Šimonović Einwalter.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču