'Odlazi kući...' / Policija uhitila tipa koji je vrijeđao na rasnoj osnovi i uzvikivao Hitlerov zloglasni pozdrav: Evo kakva mu kazna prijeti

Image

U tijeku su mjere intenzivnog traganja za njim, a s područja je Policijske uprave zagrebačke

13.3.2023.
10:49
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zagrebačka policija oglasila se vezano za muškarca koji je na snimkama vrijeđao na rasnoj osnovi dostavljača na biciklu koji je u Hrvatsku došao iz Indije. Policija je navela da je utvrdila identitet; radi se o muškarcu starosti 35-godina koji je pod nadzorom zagrebačke policije.

"Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke su odmah po saznanju o objavljenim snimkama, na kojima je vidljivo vrijeđanje stranih državljana, započeli kriminalističko istraživanje s ciljem prikupljanja svih relevantnih činjenica i identiteta osobe sa snimke.

Image
RASISTIČKI ISPAD /

Policija traži tipa koji je u Zagrebu vrijeđao dostavljača stranca i urlao 'Sieg heil'; Znaju tko je, nije mu prvi put

Image
RASISTIČKI ISPAD /

Policija traži tipa koji je u Zagrebu vrijeđao dostavljača stranca i urlao 'Sieg heil'; Znaju tko je, nije mu prvi put

Operativnim radom vrlo brzo je utvrđen identitet muškaraca koji se dovodi u vezu s ovim događajem te su u tijeku mjere intenzivnog traganja za njim, a s područja je Policijske uprave zagrebačke.

Prema do sada prikupljenim saznanjima i uvidom u javno objavljene snimke, navedeni događaj bi se mogao kvalificirati kao kazneno djelo 'Javno poticanje na mržnju i nasilje' opisano u članku 325. stavak 1. Kaznenog zakona,", priopćili su ranije, au članku Zakona na koji se pozivaju stoji:

“Tko putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način javno potiče ili javnosti učini dostupnim letke, slike ili druge materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine."

Snimka muškarca koji u Zagrebu vrijeđa dostavljača podrijetlom iz Indije, objavljena u nedjelju, izazvala je brojne negativne reakcije. Autor snimke dostavljača na snimci pita otkuda je, a kada mu je odgovorio, uzvratio mu je: "Odlazi kući, ovo nije tvoja zemlja. Je*** niger, vraćaj se u Indiju".

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču