Nezapamćen obrat na suđenju: 'Dosta mi je agonije. Ja sam je ubio!'

25.4.2014.
18:58
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Dosta mi je agonije. Ja sam je ubio", kazao je bivši vojnik Josip Mršić, priznajući na mjestu zločina ubojstvo zbog kojega se Veliboru Šolaji više od godinu dana sudi na zagrebačkom Županijskom sudu, a neko je vrijeme proveo i u pritvoru.

Šolajin odvjetnik Nenad Škare izjavio je za Hinu kako očekuje da će tužiteljstvo zbog toga obustaviti postupak protiv njegova branjenika, tim više što je Mršić ostao pri svom priznanju i nakon što ga je sudac Ivan Turudić upozorio da time podliježe kaznenoj odgovornosti. Mršić je na sudu priznao kako je u vrijeme zločina u Čitluk došao u borbenom vozilu te zastao ispred kuće iz koje se dimilo. Unutra je navodno zatekao staricu, izvukao je ispred kuće i ustrijelio.

Ranije tvrdio da je samo prošao

Kada je u listopadu prošle godine o istom događaju svjedočio na suđenju Šolaji, Mršić je ispričao da je kao zapovjednik transportera 9. gardijske brigade kroz Čitluk prošao u sklopu operacije "Džep 93", ali da se u tom mjestu nije zadržavao niti vidio ubijene civile. Posvjedočio je da je Šolaju zapazio tek usput te da kod njega nije vidio pištolj kojim je prema tvrdnjama tužiteljstva ubijena starica.

Rekao je i da iz rata ne poznaje Samira Kulašića koji je tijekom suđenja jedini teretio Šolaju. Kulašićev iskaz bio je temelj optužnice, iako su Šojala i njegovi odvjetnici od početka tvrdili da Kulašić laže i da je njegov neistinit iskaz motiviran time što ga je Šojala onemogućio u vojnom napredovanju.

"I u uvodnom govoru smo istaknuli da je Kulašićev iskaz osobne naravi", kazao je Škare, ističući da tužiteljstvo previše postupaka bazira na iskazima ljudi kojima se ne može vjerovati. Ustvrdio je i da ovaj slučaj pokazuje kako svi iskazi moraju biti potkrijepljeni drugim dokazima te da se ničije tvrdnje ne smiju shvaćati olako.

Mršić bi na zagrebačkom sudu ponovno trebao biti ispitan 6. svibnja, a ukoliko ponovi svoje riječi s mjesta zločina na 'potezu' je državno odvjetništvo.

Šojala je zajedno s ratnim zapovjednikom izviđačke satnije 9. gardijske brigade "Vukovi" Josipom Krmpotićem, čiji je postupak u međuvremenu razdvojen, uhićen i pritvoren u ožujku 2012. U toj je istrazi uhićeno još nekoliko njihovih suboraca koji u konačnici nisu optuženi za nedjela u Medačkom džepu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zbog ubojstva srpskih civila te paljenja njihovih kuća i imovine u Medačkom džepu, u prvom postupku koji je hrvatskom pravosuđu prepustio Haški sud, ranije je pravomoćno osuđen ratni zapovjednik 9. gardijske brigade Mirko Norac. U istom je slučaju oslobođen general Rahim Ademi.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali