Općinski sud u Velikoj Gorici nepravomoćno je osudio 25-godišnju Brazilku Aslamhan Islam Omairi, mulu koja je prošle godine "pala" na zagrebačkom aerodromu, na dvije godine zatvora, piše 24 sata. Tužitelj se žalio na presudu jer smatra da je izrečena kazna preniska, dok odvjetnik smatra da je previsoka te je najavio žalbu.
Mlada Brazilka na sudu je priznala da je u Hrvatsku pokušala prokrijumčariti više od kilogram kokaina, a u Zagreb je stigla u listopadu 2021. letom iz Sao Paula preko Istanbula. Službenicima je tijekom carinskog nadzora izručila pet paketa s više od kilogram kokaina koji je skrivala u donjem rublju.
Tvrdila da su je bande natjerale na sve
Na istom letu iz Sao Paula preko Istanbula do Zagreba s njom je bila još jedna državljanka Brazila, a Omairi je u istrazi tvrdila da joj je ona predala drogu. Budući da tijekom istrage kod druge Brazilke nisu pronašli ništa, pustili su je na slobodu.
Omairi je tijekom suđenja ponovila obranu iz istrage, tvrdeći da su je bande u Brazilu natjerale da se upusti u krijumčarenje droge te je navela da su joj prijetili i silovanjem.
Brazilski državljani u 'akciji'
Gotovo dva tjedna prije uhićenja Omairi, na Tuđmanu je "pala" još jedna Brazilka, pomoćna kuharica Andrea da Silva Queiroz (28). Ona je progutala 76 kapsula s 990 g kokaina i pokušala to prošvercati u Hrvatsku. Carinici su je izdvojili jer im je bila sumnjiva te je brzi test pokazao tragove kokaina na njezinoj prtljazi. Carinici nisu pronašli drogu te je upućena u KBC Zagreb gdje je rendgen pokazao da u tijelu ima mnogo kapsula za što joj je trebalo devet dana da ih izbaci.
D. C. Mendes (22), također državljanka Brazila, u Hrvatsku je pokušala unijeti oko kilogram kokaina u grudnjaku te je nepravomoćno osuđena na dvije godine.
Luis Gustavo Coelho Da Silva (32) 10. srpnja uhićen je s 2338 g kokaina, vrijednog 1,2 milijuna kuna, skrivenih u kozmetici i bombonima. Nepravomoćno je osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu od dvije i pol godine zatvora, a u zatvoru će morati provesti 15 mjeseci, nakon čega će na uvjetnu s rokom kušnje od pet godina.