BLISKA BUDUĆNOST / Zašto svi ne vozimo nove električne automobile? Postoji dug popis problema, ali ovo je jedan od ključnih

Image
Foto: Goran Kovacic/Pixsell

Električna vozila imaju vrlo ograničen domet, koji je prvenstveno određen kapacitetom njihovih baterija

1.9.2023.
21:53
Goran Kovacic/Pixsell
VOYO logo

Električna vozila postaju sve popularnija kao jedna od prvih opcija za smanjenje emisija plinova koji doprinose efektu staklenika, te kao glavni čimbenik u provedbi zaštite okoliša. Međutim, iako su električna vozila vrlo obećavajuća za blisku budućnost, ona se također suočavaju s dugačkim popisom problema koji usporavaju njihovu širu upotrebu.

Jedan od ključnih problema električnih vozila je njihov (za sada) vrlo ograničen domet. I dok konvencionalna vozila s unutarnjim izgaranjem na fosilna goriva mogu prijeći velike udaljenosti sa samo jednim punim spremnikom, električna vozila imaju vrlo ograničen domet, koji je prvenstveno određen kapacitetom njihovih baterija. Iako tehnologija proizvodnje baterija neprestano napreduje, još uvijek postoji zabrinutost oko autonomije električnih vozila, posebno za vozače koji često putuju na velike udaljenosti, unutar zemalja ili međunarodno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Kupujete auto? /

Bacite oko na ovu flotu: Država prodaje 37 vozila, u ponudi i Audiji, Mercedesi, Mazde…

Image
Kupujete auto? /

Bacite oko na ovu flotu: Država prodaje 37 vozila, u ponudi i Audiji, Mercedesi, Mazde…

Imaju li svi brze punjače

Infrastruktura za punjenje još je jedan problem koji utječe na sporu prodaju električnih vozila. Iako je broj brzih punjača u porastu, postoje mnoge regije u kojima je dostupnost punjača još uvijek ograničena - ili uopće ne postoji. Nestandardiziranost punjača također dosta komplicira stvar jer različiti proizvođači koriste različite vrste i brzine punjenja, kao i konektore samih punjača. To kod potencijalnih vlasnika električnih vozila stvara zabrinutost prvenstveno glede praktičnosti dugih putovanja.

Cijena električnih vozila također je važan faktor koji utječe na njihovu prodaju. Iako su cijene tijekom proteklih godina pale za čak 35 posto, električna su vozila i dalje prilično skupa u usporedbi s klasičnim vozilima s unutarnjim izgaranjem. Visoka cijena baterija jedan je od glavnih razloga, kao i komplicirana proizvodnja, iako se očekuje da će se to poboljšati kako tehnologija napreduje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi vozači još uvijek nisu dovoljno informirani o prednostima električnih vozila i njihovom doprinosu zaštiti okoliša, iako educiranje javnosti o ekološkim i ekonomskim prednostima električnih vozila može pridonijeti njihovom širem prihvaćanju.

Vladine politike u mnogim zemljama i podrška također imaju ključnu ulogu – subvencije, poticaji za kupnju i razvoj infrastrukture mogu značajno utjecati na odluku potrošača da prijeđu na električna vozila. Zemlje koje aktivno podržavaju ovu tehnologiju često imaju mnogo više električnih vozila na svojim cestama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako do 'električnog' vozila

Iako električna vozila imaju potencijal značajno pridonijeti smanjenju emisije stakleničkih plinova, ona se također suočavaju s brojnim problemima koji usporavaju njihovu širu dostupnost. Ograničen domet baterije, nedostatna infrastruktura za punjenje, visoke cijene i nedostatak svijesti među potrošačima samo su neki od izazove s kojima se ova tehnologija trenutno suočava. Uz potporu političara i institucija te ubrzanog tehnološkog napretka i stalne edukacije javnosti, električna vozila vjerojatno će u skoroj budućnosti postati sveprisutna opcija na našim cestama.

POGLEDAJTE VIDEO: Plovili smo balonom na vrući zrak! Pilot Igor: 'Volio bih balonom otići na Sjeverni pol'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo