Uživaj

Znaš li da seks, odnosno njegov nedostatak bitno utječe na tvoje raspoloženje? Evo i na koji način

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 07.11.2017 / Rubrika:
Foto: Vic/flickr
0

Jesi li i ti sretna nakon seksa?

Postoje razni razlozi zašto se seksamo. Bilo da uživamo u njemu, ili nas pak na neki način čini sretnima. Ali, jesi li znala da seks bitno utječe i na tvoj odnos s partnerom kao i na tvoje raspoloženje? Head Space donosi neke razloge zašto je seks toliko dobar i zašto bi se možda trebala više seksati, ali ne previše.

Tvoj mozak dok se seksaš

Postoji razlog zašto se ljudi žele seksati svaki puta. To je naša potreba i od njega se osjećamo dobro. Tijelo to pamti i želi ponovno iskusiti iste osjećaje. Seksom se ispušta dopamin, hormon koji aktivira centar za zadovoljstvo i nagrađivanje u mozgu. Isti se ovaj centar aktivira kod ovisnika o drogama. Seksom se isto tako ispušta oksitocin za koji mnogi znanstvenici vjeruju da je zaslužan za druženje, zbližavanje i povjerenje.

Ipak, znanstvenici su tek počeli otkrivati koja je točno tajna između seksa i mozga. Koliko god bi htjeli saznati istinu, teško im je dobiti podršku za financiranje istraživanja o tako kontroverznoj temi.

Bolje raspoloženje

I sama znaš da si nakon seksa, čak i za vrijeme seksa sretna i raspoloženje ti se naglo poboljšava. Upravo su ovo potvrdila i razna istraživanja koja su uočila vezu između seksa i sreće. Što ti je seks kvalitetniji, to ćeš biti sretnija. Autor istraživanja Todd Kashdan kaže: “Htjeli smo saznati koliko stvarno odlično seksualno iskustvo utječe na raspoloženje i poboljšava sam život pojedinaca.” Istraživanje je obuhvatilo 152 sudionika koji su svoj seksualan život opisali kao odličan. A otkriveno je sljedeće.

Sudionici koji su bili seksualno aktivniji imali su povećanu pozitivnu energiju. Bili su sretni, entuzijastični, zadovoljni ili uzbuđeni, a i negativne emocije su se smanjile. Isto tako, idući su dan imali manje negativnih emocija. Kashdan vjeruje kako se efekti oksitocina i dopamina osjećaju u tijelu i idući dan te utječu na raspoloženje.

Postoji prekretnica

Znanstvenici su htjeli vidjeti hoće li više seksa također pozitivno utjecati na raspoloženje i začudili su ih rezultati. Zamolili su sudionike da se više seksaju i kasnije kažu kako se osjećaju. Ispalo je kako više seksa ne znači i više pozitivnosti, već upravo obrnuto. Više seksa rezultiralo je lošijim raspoloženjem.

Kashdan savjetuje da se ne opterećuješ time koliko se seksaš na tjednoj bazi. Umjesto toga, pronađi što te usrećuje i koja količina seksa ti je u redu. Za neke je to možda svaki drugi dan, dok je za neke jednom tjedno. Nemoj da ti seks postane obveza i da si zbog njega nesretna.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 07.11.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr