SVE ČEŠĆI STANOVNIK JADRANA / Splitski znanstvenici susreli se s velikom meduzom: 'Ovakvu nismo još nikada vidjeli!'

Znanstvenici kažu kako ovako veliki primjerak nikada nisu vidjeli

11.10.2021.
10:34
Institut za oceanografiju i ribarstvo
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Chrysaora hysoscella, poznata kao kompas meduza, vrsta je koja živi u obalnim vodama Atlantskog oceana i Sredozemnog mora. Razmjerno je rijetka vrsta i najčešće se približava obali u rano ljeto, dok je posljednjih godina sve češći stanovnik Jadrana.

U prosjeku naraste do 20 cm dužine i do šest centimetara promjera klobuka! U Marinskom zaljevu 9. listopada znanstvenici splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo su prilikom istraživanja naselja Posidonije susreli meduzu iz roda Chrysaora, piše Morski.hr.

24 lovke podijeljene u tri grupe

Znanstvenici kažu kako ovako veliki primjerak nikada nisu vidjeli. Ova vrsta meduze obitava pod površinom na dubinama do 10 metara, gdje lebdi i povremeno pliva.

Karakterizira je žuto-smeđi klobuk koji podsjeća na kompas, a može narasti do 30 centimetara u promjeru, a lovke do jednog metra dužine. Ima 24 lovke koje su podijeljene u tri grupe po osam.

Što ako vas dotakne?

Ako se slučajno dogodi da vas ova meduza dotakne i opeče, prije svega treba izići iz mora i opečeno mjesto dobro isprati morskom vodom kako biste odstranili lovke.

Važno je znati da se opečeno mjesto ne smije trljati niti ispirati slatkom vodom ili alkoholom. Na opečeno mjesto dobro je staviti ocat ili limunov sok jer će to spriječiti daljnje pucanje zaostalih žarnih čahura.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali