OK, problema ima, ali... / Zar od Splita i Dalmacije napraviti turističko zimovalište!? Zatekli smo Amerikance i nisu jedini. A to je tek početak

Znate li koliko je trenutno tisuća turista u drugom najvećem gradu Hrvatske koji se morem i povijesti Dioklecijanove palače oduševljavaju, evo, u studenom?

14.12.2021.
8:00
VOYO logo

Dalmacija i njezin najveći grad Split kao zimska, a ne isključivo ljetna destinacija. Želja je to prije svega turističkih radnika, ali i ostalih Dalmatinaca jer su kojim god poslom da se bave, direktno ili indirektno, upućeni na turizam.

Uz avionske linije izvan sezone, svjesni su da bi gostima trebali ponuditi više sadržaja i razloga za boravak u hladnijim mjesecima, donosi u RTL Danas Dragana Eterović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zimski ugođaj i poluprazne ulice nekima itekako odgovaraju. Ipak oni su rijetki, jer su Splitu  trenutno uživa oko tisuću gostiju…

"Divan grad bogate povijesti. To nam se sviđa, osobito rimsko razdoblje. Živopisan mediteranski grad, vrlo impresivan", kazao je Amerikanac Andrew.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

David pak kaže: "Mi smo stigli izvan sezone pa je manje sadržaja nego ljeti. Ali lijepo je što nema gužve. Danas idemo na tvrđavu Klis. Ne očekujemo gužvu i dobro je tako putovati."

Potencijal Dalmacije i Splita prepoznao je inicijator okruglog stola o zimskom turizmu Paul Bradbury, urednik turističkog portala:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da trebamo usmjeriti strategiju na sigurnost, autentičnost i životni stil. Mi imamo te tri stvari, a ljudi to žele."

Za turističke radnike pokrenuti turizam u studenome već je veliki korak. Jelena Tabak, predsjednica Naconalne udruge ugostitelja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš cilj je imati 11. mjesec koji će bit prepun događanja i turističkog proizvoda koji bi mogli primamiti goste za doći u Split I okolicu, ali naravno i lokalno stanovništvo koje bi trebalo bit baza dolazaka, koje bi se spojilo s 12 . mjesecom, a onda možemo govoriti o cjelogodišnjem turizmu."

Ključni problem su avionske linije, a trenutno splitska zračna luka ima 55 letova tjedno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, ono što obeshrabruje je popunjenost kabine 47 posto. To je obeshrabrujuće za kampanije. Moramo razumijeti da to nije održivo za dugi period", objasnio je Pero Bilas, zamjenik direktora Zračne luke Split.

Sadržaji poput gastro festivala već se planiraju, a stvore li se i potrebni uvjeti već iduće godine možda neće biti samo želja da Dalmacija postane i zimska destinacija...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo