PRIZORI KOJI BUDE NOSTALGIJU SVIMA KOJI SU ODRASLI BEZ MOBITELA: / Da čujemo, koliko ste ovih stvari imali kod kuće?

Image

Nažalost, tehnologija je zamijenila većinu igara s popisa, dok neke proizvode vjerojatno još uvijek možete pronaći u svome domu

27.1.2021.
14:31
Play logo

Iako je mlađim generacijama danas dan nezamisliv bez smartphonea i tableta, oni nešto stariji uživali su u djetinjstvu koje nije toliko obilježila tehnologija.

Dani su se provodili izvan kuće, a igara nije nedostajalo, čak i kada su resursi bili oskudni, poput papira i olovke. Svi smo jeli iz istih zdjelica, razmjenjivali sličice, imali slične hobije i odjeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisjetite se proizvoda koji su vam obilježili djetinjstvo, a koji su danas uglavnom bačeni u zaborav.

Gumene sandale

U njima se išlo na more i tu nije bilo pogovora. Štitile su nas od ježinaca, a na kraju ljetovanja svi su uspoređivali svoje crte od sunčanja na stopalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žabice

Papirnata žabica-gatalica znala nam je proreći buduće poslove, ime simpatije... ma što god ste htjeli saznati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na vanjsku strani nacrtali bi se određeni likovi ili boje, dok su se brojevi ispisivali na unutarnju stranu. Potom bi igrač birao svoju boju ili lika, a žabica bi se otvarala toliko puta koliko imaju slova. Nakon toga birao se broj pa bi se žabica otvorila toliko puta, taj postupak bi se još jednom ponovio i onda bi se otvorilo polje s 'proročanstvom'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pikule

Pikule, odnosno špekule, klikeri ili franje, suludo su se skupljale, a dolazile su u raznim oblicima i bojama.

shimmer fallback
shimmer fallback

Grad, država, selo

Igrači bi izabrali slovo, a potom bi morali navesti državu, grad, selo, biljku, životinju i predmet koji počinju tim slovom. Kao i uvijek, neki su dodavali (ili oduzimali) druge kategorije kako bi malo začinili igru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lino kalendar

Najtraženija roba pred kraj godine svakako je bio Lino kalendar. Marljivo smo skupljali etikete s Čokolina i slali ih na adresu, a nakon toga strpljivo čekali poštara.

Inače, ova praksa još uvijek nije izumrla te Lino kalendar još uvijek možete nabaviti na isti način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gumi gumi

Jedna od najpopularnijih igara iz djetinjstva koja je bila omiljena među djevojkama. Elastična straka se stavila oko nogu dvaju igrača u najnižu poziciju, a treći je morao odigrati niz kompliciranih pokreta.

Melodika

Prvi glazbeni instrument cijele jedne generacije zvuk proizvodi na način sličan harmonici i usnoj harmonici. Mlađi je pak pamte kao igračku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Figurice iz Kinder jaja

Sjećate li se kako smo u dućanima nemilice tresli Kinder jaja kako bi saznali kriju li se u njima figurice ili pak djelići nekog bezveznog autića? Možda su neki od vas skupljali figurice, a neke od njih su danas tražena roba među kolekcionarima.

Posuđe s kravicom

Praktički nije postojao dom u bivšoj državi koji nije imao barem jednu šalicu ili posudu s popularnom kravicom. Ona je nastala kada se Nutella probala progurati na zatvoreno jugoslavensko tržište pa su proizvođači Podravci dali licencu za novu marku namaza - Kinder Ladu koja je za logo uzela čuvenu kravicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olovke i kemijske koje smo svi imali

Sigurno se sjećate neizostavne olovke u svakoj pernici - onoj s ispisanom tablicom množenja, a u jednom trenutku jako su popularne bile i kemijske u kojima se krilo nekoliko boja.

Slinky

Tko bi rekao da plastične opruge mogu biti tako zabavne? Cijela jedna generacija svakodnevno ga je bacala, spuštala niz stepenice i prebacivala iz ruke u ruku. Zbog smirujućeg efekta moglo bi se reći da je to bila preteča fidget spinnera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvarač konzervi

Play logo

Većina konzervi danas otvaraju se jednim potezom, no nekoć je to bio nešto zahtjevniji sport jer su se koristili ovi simpatični nožići, a s njima su se 'igrali' isključivo stariji.

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo