Revolucionarno / Povijesni pomak u istraživanju: Znanstvenici su uspjeli eliminirati genom HIV-a!

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ovaj znanstveni rad predstavlja veliku prekretnicu u terapiji infekcije virusom humane imunodeficijencije

16.7.2019.
16:05
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Jedan od najvećih problema u tretmanu infekcije virusom humane imunodificijencije (HIV) je to što virus kombinira vlastiti genom s genomom domaćina te ga je zbog toga nemoguće eliminirati iz organizma, piše Recipe.com.

Slučajevi Berlinskog pacijenta i Londonskog pacijenta poznati su kao dva slučaja kronične remisije kada je pacijentima transplatirana koštana srž koja nema receptor
za vezanje virusnih čestica, zbog čega virus ne može napasti T-limfocite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zalihe genoma virusa su i dalje prisutne u dijelovima tijela, kao što je živčani sustav, pa ne možemo govoriti o potpunom ozdravljenju, ali ovi su primjeri potvrda kako iznimke postoje.

2. srpnja 2019. godine dogodio se revolucionarni pomak u istraživanju terapije infekcije virusom HIV-a korištenjem LASER ART terapije (eng. long-acting slow-effective release antiviral therapy) u kombinaciji sa sustavom enzima CRISPR-Cas9.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici iz Philadelphije i Nebraske uspjeli su eliminirati genom HIV-a iz laboratorijskog miša.

Laboratorijski miševi bili su modificirani na način da mogu proizvoditi humane T-stanice, čime se ostvaruje mogućnost infekcije HIV-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HIV-1 DNK fragmenti, zajedno s GAG genom izrezuju se in vivo, eliminirajući proviralnu DNK iz genoma domaćina. Gubitak funkcija GAG gena rezultira nemogućnošću HIV-a da "pupa" iz stanice domaćina.

LASER ART terapija smanjuje komorbiditete i održava stalnu i učinkovitu koncentraciju ljekovite tvari u organizmu, koja je rezultat spore disolucije lijeka, dok sustav enzima Cas-9 cijepa molekulu DNK i male molekule RNK i navodi enzim na mjesto gdje želimo napraviti promjenu na genomu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednostavnije rečeno: proteini koji mogu popraviti neku mutaciju, onesposobiti određeni gen ili ubaciti dodatne slijedove nukleotida u DNK usmjeravaju se na željeno mjesto.

Ovaj znanstveni rad predstavlja veliku prekretnicu u terapiji infekcije virusom humane imunodeficijencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2020. godine kreću klinička istraživanja izlječenja infekcije ovom metodom, a ako se pokaže uspješnom, otvorit će sasvim novu mogućnost liječenja. Time će se kvaliteta života oboljelih podignuti na dosad najvišu razinu, piše Recipe.com.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo