Zanimljivo je reagirao i vlasnik jednog restorana u Kragujevcu, koji je svojim cijepljenim gostima odluči posluživati volove s ražnja, odnosno gulaše od divljači

Svima nam je želja da čim prije zaustavimo pandemiju, spriječimo eventualne daljnje valove zaraze, pa u to ime neke države i tvrtke pokušavaju na razne kreativne načine potaknuti neodlučne ljude da se čim prije cijepe.

Tako je i u susjedstvu, prvenstveno u Srbiji, gdje su vlasti obećale građanima nagradu od tri tisuće dinara (oko 200 kuna) ako u sebe ubrizgaju barem jednu dozu bilo kojeg cjepiva do 31. svibnja.

Tijekom proteklih tjedana i pojedini tamošnji poduzetnici su nudili cijepljenima besplatne ručkove, kolače, piće i novčanu stimulaciju za zaposlene, a pojedini trgovački centri su najavili i vaučere za sve one koji se prihvate iglu u njihovim objektima.

Runda za sve

Zanimljivo je reagirao i vlasnik jednog restorana u Kragujevcu, koji je svojim cijepljenim gostima odluči posluživati volove s ražnja, odnosno gulaše od divljači.

No, imamo i brojne primjere u svijetu. Recimo u New Yorku je svaka cijepljena osoba imala pravo uzeti besplatan joint, a upravo je i lokalni guverner Andrew Cuomo najavio besplatne ulaznice za utakmice Yankeesa ili Metsa ako se građani odluče za Johnson & Johnson cjepivo izravno na stadionu.

Pedeset najsretnijih Amerikanaca će kao nagradu dobiti i karte za sljedeći SuperBowl (veljača u Los Angelesu), ali interesantnih rješenja ima još.

Primjerice, u Connecticutu će niz restorana dijeliti besplatna alkoholna i bezalkoholna pića, u New Jerseyju su odlučili častiti besplatnim pivom, a ideja se svidjela i čelnicima tvrtke Budweiser, pa će i oni 'vrtjeti runde' ako se građani prijave na njihovu stranicu i podastru dokaze da su se zaštitili.

Tvrtka Krispy Kreme svojim će gostima dijeliti besplatne krafne i pritom neće štedjeti jer će cijepljeni imati pravo na jednu krafnu dnevno sve do kraja godine. Lanac White Castle će, pak, častiti besplatnim desertima sve do 31. svibnja.

U Brooklynu se nude besplatne cheesecake torte, na Coney Islandu tamošnji čuveni hot dogovi, a guverner Zapadne Virdžinije Jim Justice otišao je korak dalje i obećao po stotinu dolara u štednji na bankovnim računima.

Lijepi bonusi na plaću

Reagirale su i brojne međunarodne tvrtke, pa je tako američka ispostava Lidla najavila da će zaposlenicima dodavati po 200 dolara na plaću (lanac Kroger 100), dok brojne druge kompanije nude plaćene radne sate ili čak slobodne dane na dane cijepljenja.

U Hrvatskoj zasad ne znamo za slične primjere, pa će građanima kod nas nagrada biti izlazak na lokalne izbore (šalimo se, tamo vas neće odbiti i necijepljene). Hrvatska je u suštini naše građane odlučila "častiti" privilegijama, pa je u četvrtak rečeno da će možda uskoro uslijediti veći koncerti.

Plan je da prvi budu već u lipnju, te da se na njih ulazi uz QR kod. “Svatko tko je cijepljen, dobio je potvrdu, jednako tako oni koji su preboljeli su u evidenciji i vjerujem da neće biti problem prikupiti te podatke”, rekla je Nina Obuljen (HDZ), ministrica kulture.