Espresso za 32 kune, ćevapi za 105, kebab za 80. To su samo neke od lijepih cijena na Jadranu koje ovih dana uveseljavaju - ne toliko strane goste kojima su cijene slične kao kod kuće - koliko domaće turiste kojima je bolno jasno da komad pizze ne može koštati 50 kuna. Pa smo i vas zamolili da nam pošaljete neke svoje račune.
Ovo je jedino što na Jadranu nećete skupo platiti, ali da bi užitak bio potpun morate nešto pojesti i popiti. U patroli na obali bili su gledatelji Direkta. I prijavili su nam: lignje na žaru za 100 kuna, pola litre domaće točene pive od 31 kunu, pola lite cole iz trgovine od 26 kuna i komad torte od 54 kune. Mala pizza u centru splita košta 90 kuna. Antonija je iz Zagreba i ljetuje u Splitu i evo što je primijetila.
"Kava je ovdje previše, oko 20 kuna, to je previše. Proizvodi u pekari 5 kuna skuplji nego u Zagrebu, što mi je malo čudno, a možda je to ovdje i normalno", kaže Antonija.
Navikli se jesmo da su na Hvaru cijene paprene, ali ovolike cifre uvijek iznenade. Tamo se prodaju ćevapi od 105 kuna, četvrt pizze za 50, krumpirići za 40 kebab za 80 i juha o škampi za 115 kuna.
Kolegicu Vesnu iznenadio je omlet od šparoga za 110 kuna i musli za 120 pa to je podijelila na Faceboku i izazvala lavinu reakcija.
"Za mene osobno to je uvreda zdravog razuma pa nek se ljuti tko god hoće. Za to što se nudi cijene su ipak previsoke svi su ljudi rekli da su cijene previsoke", jasno će Vesna Kljajić.
Vesna je uočila čak i prodaju hlada koje na Krku 15 kuna plaćaju odrasli, a djeca 10. Da su cijene previsoke rekao je i načelnik Murtera. Razljutila ga je tri puta viša cijena kroasana na njegovom otoku nego u Zagrebu pa je organizirao kroasan party na kojem ih je dijelio beplatno. Domaći se bune, a turisti čiji je standard ipak viši visoke cijene lakše podnose.
Sve u sezoni pronađe svoga kupca pa čak i izmet
"Hrana i piće za nas u jako jeftini."
"Restorani su skupi."
No, Hrvatsku je i Daily Mail svrstao među najskuplje destinacije nakon istraživanja provedenog među Britancima, uspoređujući cijene u Puli s europskima.
"Da mi cjenovno odskačemo od kolega u okruženju ja se ne bi složila, bez obzira na ikakva istraživanja... i što se ispituje", kaže Tatjana Tomljenović, ugostiteljica iz Pule.
Po cijenama se, očekivano, već godinama ističe Dubrovnik, pogotovo Stradun. Građani u patroli su nam prijavili espresso od 32 kuna, komad pizze od 30 i kuglicu sladoleda od 15 kuna.
No sve u sezoni pronađe svoga kupca pa čak i izmet. Prvi su to prepoznali na Dugom otoku gdje magareći izmet turistima prodaju kao suvenir za 40 kuna.
"Ljudi su rekli možeš u ljeti prodati i govno, a evo sad se i prodaje. U kutijici lipo pakovano", kaže Goran Jagić.
Na Jadranu se prodaju izmeti, a po svemu sudeći i magla. Jer ne može se reći da je cijena srdela od 120 kuna, espresa od 30 i komad pizze od 50 normalna. Jer, na istoj toj obali može se popiti kava za osam kuna i ručati za prihvatljivu cijenu, ali eto, brojni upadnu u zamku i često se skupo provedu.