Play ponuda

PRONAŠLI 'GRAD MRTVIH': / Četrdesetak ljudi bilo je zakopano u - amforama; Kakve tajne još skriva ovaj mediteranski otok?

Image

Sveukupno su zasad nađeni ostaci četrdesetak ljudi, a svi su na tom području pokopani između trećeg i šestog stoljeća

15.4.2021.
11:21
Play ponuda

Arheolozi na Korzici, preciznije u L'Île-Rousseu, pronašli su četrdeset tijela iz prve polovice prvog tisućljeća, a otkrivena su unutar amfora ili velikih keramičkih ćupova, piše Daily Mail.

Image
BISTE LI LEGLI U KADU PREPUNU ZMIJA ZA 60.000 KUNA? /

Pogledajte kako se proveo tip kojeg su uspjeli na to nagovoriti

Image
BISTE LI LEGLI U KADU PREPUNU ZMIJA ZA 60.000 KUNA? /

Pogledajte kako se proveo tip kojeg su uspjeli na to nagovoriti

Inače uspavano ribarsko mjesto tako je postalo svojevrsna turistička atrakcija, a prozvano je nekropolom, odnosno gradom mrtvih.

Prve grobnice nađene 2019.

Prve grobnice nađene su u proljeće 2019. godine, ali ih je tijekom iskapanja u veljači i ožujku ove nađeno još desetak uz veliku raznolikost u njihovu arhitektonskome stilu, objasnili su s Državnoga instituta za preventivna istraživanja, te dodali da se iskapanja trenutačno vrše u središtu samoga grada.

Zanimljivo, istraživači su ujedno pronašli i velike amfore, u kakvima se inače prevozilo maslinovo ulje, ali također s ostacima pokojnika. Sveukupno su zasad nađeni ostaci četrdesetak ljudi, a svi su na tom području pokopani između trećeg i šestog stoljeća.

Otok od strateškog značaja

Neke su od grobnica bile prekrivene terakotom, materijalom kakav su koristili stari Rimljani, no morat će se provesti dodatna istraživanja kako bi se saznalo daleko više o identitetima pokojnika.

Prva polovica prvoga tisućljeća predstavljala je razdoblje velike nestabilnosti za Korziku jer je bila strateška točka pri kontroliranju tamošnjih pomorskih putova. Otok je najprije pod svojom kontrolom imala Kartaga, ali su ga 240 godina prije Krista preuzeli Rimljani. Nekoliko stoljeća kasnije, 410. godine, preuzeli su ga Vizigoti, a 536. je uključeno u Bizantsko Carstvo.

"Iako se vjerovalo da je to područje u velikoj mjeri bilo napušteno, otkriće nekropole na Korzici otvara mogućnost da je gustoća naseljenosti na tom području tijekom sredine prvog tisućljeća bila daleko veća nego što se zamišljalo", poručili su sa spomenutoga instituta i kazali da postoji mogućnost da će još puno toga tek biti otkriveno.

Play ponuda
Play ponuda