Jabuka na dan tjera doktora iz kuće van. A što s dvije jabuke? Sigurno su zdravije od čokoladice. Ali četiri jabuke dnevno, pet ili deset?
Može li previše voća biti nezdravo?
"Definitivno može", odgovara njemački liječnik Carsten Lekutat.
Voće sadrži fruktozu, zato i jest tako ukusno i slatko. "Fruktoza je na koncu konca ipak šećer, sa svim problemima koji iz previše šećera proizlaze", kaže.
Jedna jabuka vas čini zdravom, tri često rezultiraju masnom jetrom, objašnjava.
Kada jetra postane masna, većina pretpostavlja da je to zbog alkohola. U stvari, kaže dr. Lekutat, u 20 do 30 posto slučajeva masna jetra nema veze s alkoholom, nego je posljedica previše fruktoze.
Znači, trebalo bi jesti samo povrće?
Ne, odgovara dr. Lekutat. "Bio bih sretan kada bi mnogo mojih pacijenata jelo više voća jer ga općenito ljudi jedu premalo".
No vrijedi razmisliti koju vrstu voća jedemo i u kojoj količini jer nije sve voće jednako bogato šećerom.
"Banane, jabuke, šljive imaju mnogo više šećera nego naranče ili šumsko voće", objašnjava nutricionistica Antje Gahl.
Ona preporučuje pet porcija voća i povrća na dan. Povrće pritom ima prioritet. Primjerice, dva komada voća, tri komada povrća.
Nije nevažno ni kako se voće konzumira. "Svježe voće je bolje od procesuiranog", napominje dr. Lekutat te dodaje da je u voćnom soku voće visoke koncentracije i brže dospijeva u krvotok zbog čega dr. Lekutat nije pobornik narančinog soka ujutro.
Mnogi stručnjaci nisu oduševljeni ni smoothiejima.
"Kad pogledate sve sastojke, vjerojatno ne biste pojeli toliku količinu voća u jednom obroku. Ali u tekućem obliku, to se dogodi vrlo brzo", kaže Gahl.
Znači li to da treba odustati od narančinog soka ili smoothieja za doručak? Odgovor je ponovo, ne.
Drugim riječima, konzumaciju voća treba prilagoditi osobnom životnom stilu. Tko želi početi dan sokom od naranče, mora i vježbati da bi potrošio uneseni šećer.