Europska komisija objavila je najnovije istraživanje o kvaliteti proizvoda, i to samo godinu dana od objave istraživanja koje je pokazalo razlike u sastavu proizvoda koji se prezentiraju na isti način, a u kojem je utvrđena razlika kod trećine ispitanih uzoraka iz različitih država Europske Unije.
Najnovije istraživanje, koje je provjeravalo kvalitetu dvadeset pakiranih prehrambenih proizvoda iz nekoliko država EU, pak utvrđuje da proizvodi koji se stavljaju na tržište u istom pakiranju, razlikuju se po sastavu, a može imati i razlike u okusu. Kod čak deset od dvadeset ispitanih proizvoda uočene su navedene razlike.
Jedemo hranu lošije kvalitete
"Istraživanje Eurobarometra iz 2020. pokazalo je da je potrošačima prilikom donošenja odluke o kupnji prehrambenog proizvoda najbitniji okus hrane. Na drugom je mjestu sigurnost proizvoda, a cijena je tek na trećem mjestu. Činjenica je da smo temu različite kvalitete proizvoda, bilo da se radi o razlikama u sastavu ili okusu proizvoda koji se u različitim državama članicama nude u istom pakiranju vratili na dnevni red Europskog parlamenta. Nažalost, u prošlom je sazivu propuštena prilika da se različita kvaliteta proizvoda apsolutno zabrani uvrštavanjem takve prakse na takozvanu crnu listu Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi. To sada ispravljam i na način da sam kao izvjestitelj EPP-a za Mišljenje Odbora IMCO o Strategiji 'od polja do stola' uložio amandmane o tome da provedba Strategija mora jamčiti jednaku kvalitetu proizvoda. I ovo, recentno istraživanje Europske komisije koje se bavi senzorskom evaluacijom proizvoda, pokazalo je recimo da se okus čokoladnog kolačića Milke razlikuje po dojmu okusa u Njemačkoj i Hrvatskoj", navodi doc. dr. sc. Tomislav Sokol, član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO).
Zajednički istraživački centar Europske komisije utvrdio je i razlike u kvaliteti proizvoda između istočnih i zapadnih europskih država.