Hrana koju sigurno nikad nećete zaboraviti

Uistinu je nevjerojatno što su sve ljudi u stanju pojesti. Ljuto, trulo, crvljivo...

27.12.2010.
18:11
VOYO logo

Hákarl

Ovo gurmansko jelo s Islanda potječe još iz vremena Vikinga. Radi se o sušenom, trulom mesu morskog psa Baskinga, druge najveće ribe na svijetu.

Meso morskog psa u svom prirodnom stanju sadrži visoke razine mokraćne kiseline i trimetilamin oksida, toksičnih kemikalija koje se moraju odstraniti iz mesa, kako bi bilo prikladno za konzumaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drevni proces 'pročišćavanja' mesa je jednostavan. Meso se ostavi na otvorenom dva mjeseca. Kako se meso razgrađuje, tako se razgrađuju i toksične kemikalije. Meso se potom objesi i suši naredna četiri mjeseca kada postaje pogodno za jelo. Teško je i zamisliti kakav miris ima ovo jelo. Svima koji ga žele kušati savjetuje sa da začepe nos prije nego što ovako pripremljeno meso strpaju u usta. Mnogi pustolovi koji su kušali ovaj specijalitet, njegov okus uspoređuju s ljudskim urinom.

Bhut Jolokia

Riječ je o službeno najljućoj čili papričici na svijetu koja je svoje mjesto našla i u Guinnessovoj knjizi rekorda. Oni koju su je kušali opisuju taj doživljaj kao 'uživanje u koktelu od kiseline i komadića stakala'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci sa sveučilišta New Mexico otkrili su ovu papričicu 2007. godine u znanstvenom smislu i ustvrdili da je znatno jača od svih svojih konkurenata.

Na Scovilleovoj ljestvici koja mjeri pikantnost čili papričica na osnovu sadržaja kapsaicina koji je zaslužan za njihovu žestinu Bhut Jolokia sadrži čak 1.001.304 Scoville jedinica (SHUs), dok drugo mjesto zauzima papričica Red Savina s duplo manjim sadržajem kapsaicina, svega 577.000 SHUs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova papričica je toliko žestoka da ljudi koji je uzgajaju moraju nositi zaštitne naočale, maske, pokrivala za glavu i zaštitna odjela.

Casu Marzu

Mnogi ljudi ne mogu smisliti pljesnive sireve, a vjerojatno bi pali u nesvijest da vide crva kako gmiže kroz njihov budući obrok, dok drugi to itekako vole i cijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj crvljiv sir proizvodi se na Sardiniji. Radi se o standardnom talijanskom siru od ovčjeg mlijeka, pekorinu, koji se ostavi da strune.

Ovaj sir se namjerno izlaže sirnim muhama, koje polažu jaja u sir. Iz jajašaca se izlijegu larve, koje migolje kroz sir i probavljaju ga. Time dolazi do razgradnje masti u siru, čime se potiče proces fermentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trenutku kada je sir spreman za konzumaciju sadrži tisuće živih crvića. Ako crvi nisu živi to je znak da je sir otrovan, no mnogi smatraju da ovaj specijalitet nije ni u jednom trenutku pogodan za konzumaciju.

Uz to treba imati na umu da su ličinke otporne na želučanu kiselinu, pa mogu nanijeti ozbiljnu štetu organizmu. Zato mnogi ljubitelji ovog sira ličinke pažljivo odstranjuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Durian

Ova voćka vas možda neće odbiti izgledom, ali njen miris urezat će vam se duboko u sjećanje.

Mnogi tvrde da je upravo durian najsmrdljivije voće na svijetu, a njegov miris uspoređuju s mirisom kanalizacije, ustajale rigotine i medicinskog otpada. Ova voćka nije dobila niti jedan kompliment na osnovu svog mirisa, no junaci koji su uspjeli ignorirati smrad i izgled ovog ploda, tvrde da uopće tako loš i da ima okus sličan banani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Durian potječe iz jugoistočne Azije i njegova konzumacija u ovoj regiji je zabranjena u mnogim hotelima, aerodromima i u javnom prijevozu, upravo zbog njegovog 'neodoljivog' mirisa.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo