Dubrovački tjedan hrane krenuo je domaće i zdravo, sa slanim i slatkim.
"Znači imam svoje kolače, pite bijele, suhe sitne kolače što ih ja proizvodim, inače proizvodim i pekmeze", kaže Antonia Zelenika iz Velike.
"Ovdje imamo crne i bijele tartufe , namaze, imamo salse i svega
pomalo
Jesu li to neki talijanski ili? Ne, ovo su pravi
domaći istarski tartufi", odgovara Valentina
Vidović iz Buzeta.
Domaći je i med i dalmatinski pršut i mesnate delicije od slavonskih svinja
"Kobasica, kulen, šunka, pečenica, slanina, namzi od čvaraka,slanine, češnjaka, paprike", nabraja Irena Jurić iz Otoka.
Domaćim adutima dodano je i venezuelanskog štiha, pa se degustirao tradicionalni kruh arepa.
"Uvijek po pravilima, pošto se jede topla kad se otvara, stavlja se malo masla da se rastopi, to je prvi korak i onda se dalje puni kako želiš" kaže Ricardo Luque, glazbenik i kuhar.
Sajam zdrave hrane tek je maleni dio dubrovačkog tjedna dobre hrane, u kojem tridesetak restorana nudi posebno osmišljena jela.
"Mlinci sa otkoštenim batkom i zabatkom, sa čipsom od kožice, te uz njega ide cikla kuhana u barbacue umaku, krema od mrkve i gel od limuna", kaže Ivona Begušić, voditeljica marketinga The Pucić Palace.
Na brojnim radionicama učit će se spravljati i dubrovačko slatko i miješati koktele i modernoj kuhinji.
"Između ostalog tu su i tri večere s poznatim hrvatskim chefovima: Ivanom Pažaninom i Dinom Galvanom, koji će predstaviti i Wild skins poznato vino, a također i venezuelansku večeru gdje će kuhati Ricardo Luque uz pratnju Cubisma", kaže Aida Hadžić iz TZ Dubrovnik.
Kruna festivalu stavit će se u nedjelju tradicionalnom i dugom poput Straduna dubrovačkom trpezom.