Hrana koju svakodnevno konzumiramo može znatno utjecati na naše raspoloženje. Io9.com donosi nekoliko namirnica kojima bi trebalo obogatiti prehranu ako vas muče nesanica i nervoza.
Čili papričice
Sve vrste čili papričica sadrže kapsaicin, veće ili manje količine. Riječ je o supstanci koja djeluje kao analgetik i olakšava bolove uzrokovane artritisom. Također se priča da su ljudi koji jedu jako začinjenu hranu doživjeli nagli skok endorfina, ali nijedna znanstvena studija nije potvrdila takvo djelovanje.
Puretina
Kao i meso ostale peradi, i puretina sadrži triptofan, koji dovodi do stvaranja serotonina, zaduženog za zadovoljstvo. Zato vas puretina može učiniti smirenima, zadovoljnima i pospanima.
Slatki krumpir (batat)
Slatki krumpir, kao i mnoge druge škrobne namirnice, potiče proizvodnju serotonina, koji potiče osjećaj zadovoljstva. Velike količine vitamina A dodatno utječu na osjećaj opuštenosti, pa ako se želite riješiti nervoze, grickajte pržene slatke krumpiriće.
Špinat
Popaj ipak nije bio u krivu – ako jedete špinat, osjećat ćete se bolje. Špinat je bogat magnezijem, koji umanjuje stres. Neće vam dati snagu da dokrajčite svog neprijatelja, ali će vam pomoći da ga ignorirate.
Losos
Meso ove ribe bogato je dokozaheksaenskom kiselinom (DHA), koja je jedna od strukturalnih komponenti moždanog tkiva. Studije su pokazale da je ključna za razvoj mozga, a neke čak tvrde da vas DHA može učiniti pametnijima ili vam barem pomoći da održite IQ na određenoj razini. Tabletice s koncentratom DHA pravi su hit među japanskim studentima, a kombinacija lososa sa slatkim krumpirom ili rižom učinit će vas osobito prpošnima… tvrde neki.
Kakaovac
Glavni sastojak čokolade, kakaovac, sadrži niz supstanci koje mogu popraviti raspoloženje. Anandamid u čokoladi navodno utječe na iste receptore u mozgu kao i THC. Čokolada također sadrži i teobromin, blagi stimulans. Konzumacija kakaovca u bilo kojem obliku, od ljutih meksičkih umaka do šećernih tabli, popravit će raspoloženje, makar nakratko.
Areca oraščići
Ovi oraščići rastu na palmi popularnoj na Pacifiku i u nekim dijelovima Azije, a sadrže supstance koje imaju blag učinak nalik kavi. Ove oraščiće moguće je žvakati same ili pomiješane sa šećerom, kuminom, klinčićima ili drugim sjemenkama.
Šećer
Možete ga tamaniti rafiniranog žlicom ili ga u organizam unijeti konzumacijom voća, kako vam je draže. Šećer čini osnovu energetskih blokova u našem tijelu, pa ako ga konzumiramo u velikim količinama, možemo se osjećati iznimno poletno i puni energije. No, rafinirani šećer će izazvati nagle promjene raspoloženja – u jednom trenutku vam je super, a koju minutu kasnije tonete u letargiju i depresiju. Također, znanstvenici tvrde da o šećeru možete postati ovisni i da postupak odvikavanja nije bezbolan. Zato bi bilo bolje da se držite prirodnog šećera iz voća.
Kava
Većina nas dobro zna magične učinke kave. Zrno kave sadrži kofein, koji je stimulans i koji će nas sigurno razbuditi, barem privremeno.
Muškatni oraščić
Ako unesete velike količine ovog peckavog začina, u organizmu ćete imati dovoljno miristicina da ćete satima povraćati i imati proljev, a u nekom trenutku počet ćete i halucinirati. Ovaj začin iz Indonezije u narodnoj medicini stoljećima se koristio za jačanje želuca, liječenje treperenja srca i ubrzanog rada srca, liječenje groznice i slabe cirkulacije, a poznat je i kao afrodizijak.
Muškatni oraščić djeluje kao narkotik, ali i kao toksin. Pretjerana i česta upotreba može dovesti do epileptičke konvulzije i postupne smrti, a tripanje uz pomoć ovog legalnog opijata se ne isplati jer mučnina i povraćanje obično dolaze prije nego vam se 'pamet pomuti', a halucinacije mogu trajati danima.
Još više o hrani arti-201010110345006 arti-201011290509006 arti-201102080486006 arti-201102040358006