Biografija / Tko je Nikola Mažar?

Image
Foto: RTL

Od diplomiranog pravnika, HDZ-ovog igrača do kandidata za gradonačelnika Vukovara, doznaj sve o Nikoli Mažaru.

9.11.2021.
9:23
RTL
VOYO logo

Datum i mjesto rođenja

Nikola Mažar rođen je 12. svibnja 1980. u Vukovaru. 

Školovanje

Nikola Mažar je završio Pravni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, stekavši VSS spremu kao magistar prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osoban život

Mažar još uvijek živi u rodnom Vukovaru, gdje se u slobodno vrijeme voli baviti bicikliranjem i gljivarstvom. 

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje

U ožujku 2016. Mažar je imenovan novim državnim tajnikom DUOSZ-a, naslijedivši Mirelu Stanić-Popović, koja je navodno smijenjena zbog raznih afera koje su je koštale pozicije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborski zastupnik

21. siječnja 2021. Mažar je započeo svoj mandat kao saborski zastupnik i zamjenik zastupnika Darka Puljašića. U veljači se priključio članstvu Odbora za zakonodavstvo, dok u lipnju postao je član Odbora za obranu, Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav i Odbora za pravosuđe. 

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Vukovara

U siječnju 2021. mediji su prenijeli da Nikola Mažar više ne obnaša dužnosti državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje kako bi se nominirao za gradonačelnika Vukovara. Na mjestu državnog tajnika dolazi Gordan Hanžek. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svibnju 2021. za gradonačelnika u drugom krugu ušli su Mažar i Ivan Penava (Domovinski pokret), no Penava odnosi pobjedu. 

Političke afere

Afera Križić i stambeno pitanje jednog branitelja

U siječnju 2019., navodno je pomoćnik ministra branitelja Nenad Križić ne bi li pomogao jednom branitelju da se domogne stana u Vukovaru sugerirao da provali u jedan. U to je navodno bio upućen i Nikola Mažak putem SMS-a u kojeg se moli da 'okrene glavu'. USKOK je zaključio da nema kaznenog temelja protiv Križića ili drugih osoba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka Bodat i lažne reference 

Navodno, krajem 2020. mediji su prenijeli da je Nikola Mažar dok je još obnavljao funkciju državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, pomogao tvrtki Bodat iz Vinkovaca ostvariti dobit od 10,9 milijuna kuna tako što je izdavao lažne reference ne bi li tvrtka zadovoljila različite uvjete na unosnim natječajima. Navodno, taj prihod se prikupio od siječnja 2018. do prosinca 2019. te na temelju prijave, policija je pokrenula istragu i podnijela kaznenu prijavu protiv Mažara. 

U veljači 2021. mediji su prenijeli da je otkriveno još nepravilnosti u radu tvrtke Bodat, pogotovo vezano uz obnovu kuća na Baniji nakon potresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje je Nikola Mažar sada? 

Nakon gubitka od Penave za gradonačelnika Vukovara, Nikola Mažar se vratio svojim saborskim dužnostima.  

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo