Automati s čokoladom i gaziranim pićima više nisu aktualni, osim možda među djecom, otkako su Francuzi u rashladnim automatima počeli nuditi svježe kamenice u nadi da će prodati više te delikatese van radnog vremena restorana.
Jedan od pionira takve ponude je Tony Berthelot,
uzgajivač kamenica čiji automat na Ile de Re, otoku kod francuske
zapadne obale nudi žive školjke različitih količina, vrsta i
veličina 24 sata dnevno 7 dana tjedno.
Francuski uzgajivači kamenica slijede druge proizvođače svježe
hrane koji su nekad imali štandove uzduž ulica, a sada koriste
automate. "Možemo doći u ponoć ako želimo, ako nam se jedu
kamenice. To je odlično i stvarno su svježe", rekla je
turistkinja Christel Petinon (45). Kupci kupuju
na automatima s bankovnim karticama, otvarajući vrata iza kojih
se nalazi odabrana količina, veličina i vrsta kamenica.