Play ponuda

VJEČITA LJEPOTA: / Nepoznata žena sa Seine

Image
Foto: YouTube/Screenshot

L'Inconnue de la Seine (franc. nepoznata žena sa Seine) navodno je bila neidentificirana mlada žena čije je tijelo izvučeno iz rijeke Seine u Parizu krajem 1880-ih.

1.1.2016.
14:30
YouTube/Screenshot
Play ponuda

Kako na tijelu djevojke, čija se starost procijenila na 16 godina, nisu pronađeni tragovi nasilja, zaključeno je da se radi o samoubojstvu i slučaj je zaključen. I time bi se priča završila, da patologa nije toliko oduševila ljepota mrtve neznanke pa je izlio posmrtnu masku, što je bio potpuno normalni običaj u to doba.

Kasnije se pokazalo kako patolog nije jedini koga je opčinio njen osmjeh, jer su se počele pojavljivati brojne kopije njene posmrtne maske, koje su korišćene za ukrašavanje brojnih zidova pariškog boemskog društva.

Iako nije potpuno sigurno da li taj široko rašireni odlijev uopće pripada nepoznatoj djevojci, definitivno je zaokupio pažnju brojnih umjetnika.

Najranije spominjanje može se pronaći u noveli Richarda Le Galliennea 'Obožavatelj lika' u kojoj se engleski pjesnik zaljubljuje u masku, što na kraju dovodi do smrti njegove kćeri i samoubojstva njegove supruge.

Protagonist u romanu Rainera Marie Rilkea 'Zapisi Maltea Lauridsa Briggea' spominje: "Lijevač kojega posjećujem svakoga dana ima dvije maske obješene pored vrata. Lice mlade žene koja se utopila, a koje je netko kopirao u mrtvačnici jer je bilo prelijepo, jer se još uvijek smiješilo, jer je osmjeh bio varljiv, kao da je znao."

Višestruko prevođen bestseler Reinholda Conrada Muschlera iz 1934., 'Die Unbekannte' (Nepoznata) priča sentimentalnu priču o provincijskoj djevojci bez igdje ikoga Madeleine Lavin koja se zaljubila u britanskog diplomata Lorda Thomasa Vernona Benticka, te koja počini samoubojstvo u Seini nakon što se Bentick vrati svojoj zaručnici. Roman je postigao veliki uspjeh širom svijeta, a po njemu je 1936. snimljen i istoimeni filmski hit.

Osmjeh nepoznate djevojke uspoređivan je s onim Mona Lize, što je dovelo i do rasprave što njeno lice može reći o njenom životu, položaju u društvu, kao i o smrti.

shimmer fallback
shimmer fallback

I Vladimir Nabokov je 1934. na ruskom napisao pjesmu 'Nepoznata iz Seine'. Smatra se da je ovo djelo povezano s maskom ali i sa ruskim legendama o Rusalkama. dok je u Sjedinjenim Državama maska bila poznata i pod nazivom 'La Belle Italienne'.

I još jedan bizaran detalj za kraj - francuski Crveni križ iskoristio je 1958. lice s maske za lutku koja služi za učenje pružanja prve pomoći. S obzirom da su upravo tu lutku kasnije kopirali u brojnim drugim državama, lice Nepoznate žene sa Seine ponekad se naziva i Najljubljenije lice svih vremena.

Telegraf/Webcafe.hr

Play ponuda
Play ponuda