Play ponuda

U NJEMAČKOJ POSTOJI OTOK KOJI NAS SVE MOŽE POBITI: / Znate li što se događa na 'otoku kuge'? Rijetki su svjesni ovog užasa

Image
Foto: Profimedia

Da biste uopće pristupili malom otoku Riems na kojem se nalazi, morate prijeći Baltičko more preko brane, a brana se zatvara kao mjera sigurnosti, u slučaju bilo kakve epidemije virusa

17.11.2019.
9:01
Profimedia
Play ponuda

Mnoga mjesta na ovome svijetu izazivaju strah i jezu, a Institut Friedrich-Loeffler u Njemačkoj zasigurno je među njima.

Osim što je jedna je od četiri najbolje institucije, s najvišim stupnjem sigurnosti gdje se svakodnevno proizvode i testiraju smrtonosni virusi, ovaj laboratorij je zatvoren za javnost te se smatra najopasnijim na svijetu.

Da biste uopće pristupili malom otoku Riems na kojem se nalazi, morate prijeći Baltičko more preko brane, a brana se zatvara kao mjera sigurnosti, u slučaju bilo kakve epidemije virusa.

Zaposleni znanstvenici moraju proći strogu proceduru prilikom ulaska i izlaska, a to uključuje i kemijske tuševe i zaštitnu odjeću. U tom se institutu eksperimentira s najsmrtonosnijim virusima poznatima čovječanstvu, uključujući ebolu i virus ptičje gripe, piše Express.

Bolesti ljudi i životinja

Jedno od glavnih žarišta laboratorija su zoonoze, a taj zajednički naziv predstavlja skupinu zaraznih bolesti, zajedničkih ljudima i pojedinim životinjskim vrstama, koje se mogu prenositi sa životinja na ljude i obratno. Uzročnici zoonoza se prvenstveno nalaze među životinjama ali se pod određenim okolnostima mogu prenijeti i na čovjeka. Izvori širenja zoonoza mogu biti i domaće i divlje životinje.

Laboratorij je osnovan 1910. godine kako bi istražila bolest ruku, stopala i usta koja je prouzrokovana virusom coxsackie tipa A , iz roda enterovirusa. Idućih godina institut je korišten u različite svrhe, uključujući i razvoj kemijskog oružja tijekom Drugog svjetskog rata, istraživanje cjepiva tijekom Hladnog rata kao i istraživanja za dobrobit stočarstva i životinja. Na kraju je stekao nadimak 'otok kuge'.

Play ponuda
Play ponuda