Play ponuda

TKO SU HRVATI KOJI VJERUJU DA JE ZEMLJA RAVNA PLOČA: / 'Newton i Einstein su bili masoni, a gravitacija je obična izmišljotina'

Image
Foto: Facebook

Kada nabrajaju mane heliocentričnog sustava i okrugle Zemlje, barem na prvi pogled zvuče suvislo, no kada sami trebaju objasniti prirodne pojave, nastaje kaos.

8.2.2018.
14:13
Facebook
Play ponuda

Za razliku od svojih svjetskih istomišljenika, zagovornici teorije ravne Zemlje u Hrvatskoj za sada ne komentiraju najnoviji Muskov podvig, no sudeći prema njihovim dosadašnjim stavovima, za pretpostaviti je da na sve gledaju kao na falsifikat.

Image
RAVNOZEMLJAŠI REAGIRALI NA POVIJESNO LANSIRANJE: /

Prvo im je Musk začepio usta, sada ih cijeli internet sprda, no oni i dalje imaju objašnjenje za sve

Image
RAVNOZEMLJAŠI REAGIRALI NA POVIJESNO LANSIRANJE: /

Prvo im je Musk začepio usta, sada ih cijeli internet sprda, no oni i dalje imaju objašnjenje za sve

Rostuhara prozvali plaćenikom i lažovom

Kao što su se nedavno okomili na Davora Rostuhara nakon što je osvojio Južni pol, tvrdeći kako je sve lažirao i za to uzeo novac.

"Koliko vidimo mnogi se dive njegovoj hrabrosti, fizičkoj pripremljenosti, njegovim tekstovima, ali za nas je on običan prevarant niskog intelektualnog kapaciteta, jer je uvjeren da hoda po dnu leteće rotirajuće kugle okrenut glavom naopako".

Vjerojatno su se na njega okomili jer ih je Rostuhar bocnuo na svom blogu.

Najpoznatili hrvatski ravnozemljaš, Elvis Duspara nije komentirao Rostuharov podvig nego se u svojoj knjizi osvrnuo općenito na osvajače Južnog pola.

Propituje se znanost, ali ne i Biblija

"Ako i imate nekog mučenika koji je odlučio otići na Antarktiku, onda njega odvedu na uski pojas u kontroliranim uvjetima gdje onda on kao medo prespava zimski san i vrati se sav sretan jer je bio na Antarktici. Svima pokazuje snimke leda i priča kako je tamo jako hladno. Vama je to dovoljno, njemu je dovoljno, svima je dovoljno... e, nije dovoljno. Postoje ljudi kao što sam ja kojima takve gluposti nisu dovoljne. Mene zanima istina i samo istina. A Istina kaže da je Bog postavio "moru njegove granice da mu se vode ne preliju preko obala" kako nam lijepo kažu Mudre izreke 8,29." piše u Krug zemaljski.

Ponudio 20.000 kuna za fotografiju Antarktike

[VIDEO] UPOZNAJTE HRVATSKOG CARA ZAVJERA: Nudi 20.000 kuna za video kojim ćete mu dokazati da je Zemlja okrugla

Duspara se, kao i mnogi ravnozemljaži, naime, pita kako je moguće da danas ne postoji ‘nijedna slika Antarktike, cijelog kontinenta’. Kaže kako ga ne zanimaju kompoziti već ‘kako to da nitko nije otišao dovoljno visoko i snimio cijeli kontinent?’.

Inače, kompozitne fotografije se koriste ne bi li se postigli veći detalji fotografiranog predmeta ili, u ovom slučaju, planeta, no Duspara takvo što zanemaruje i nudi 20.000 kuna iz svog džepa osobi koja će mu pokazati fotografiju Antarktike.

Ideja da Južni pol ne postoji, odnosno da je Antarktika golema prepreka koji okružuje zemaljski disk jedna je od rijetkih stvari oko kojih su ravnozemljaši suglasni. Vide mnogo problema s modelom zemaljske kugle, od "lažiranih snimki", do zakrivljenosti zemlje koja se ne vidi, no u mnogo veće probleme padaju kada samo pokušavaju objasniti prirodne pojave.

Je li Zemlja (plosnati) planet?

Neki ravnozemljaši tvrde (a takvi su i najbrojniji u Hrvatskoj) kako je Zemlja čvrst, statičan disk ukopan u mjestu, jer je tako opisano u Bibliji. Među svjetskim flat eartherima, pak, prevladava mišljenje kako zemaljski disk lebdi u svemiru. Recimo, reagirajući na Muskovu provokacaju, svjetsko društvo flat earthera bez problema ističe kako je Mars okrugao.

Što sa zvijezdama?

Za izmjenu dana i noći te Mjeseca, ravnozemljaši imaju relativno jednostavno objašnjenje - oba tijela su mnogo bliža i kruže nad diskom osvjetljavajući jedan njegov mali dio. Slično je i s planetima. Kod objašnjavanja zvijezda se pak razlikuju. Neki tvrde kako su u pitanju točkice zalijepljene na svod, odnosno kupolu oko Zemlje, drugi kako su zvijezde zapravo male pukotine u toj kupoli dok treći nemaju problema s idejom zvijezda u svemiru.

Zašto stvari padaju?

Opet, ravnozemljaši ovu pojavu tumače raznovrsno. Brojni negiraju gravitaciju i tvrde kako su Newton i Einstein bili masoni te da je gravitacija nedokazana teorija koja se protivi zdravom razumu. Pritom se pitaju kako je moguće da je gravitacija toliko moćna da drži baš sve na Zemlji, a s druge strane joj mogu odoljeti slabašne ptice ili leteći kukci. Njihovo objašnjenje je uzgon - ako su stvari rjeđe od zraka onda lebde, ako su teže onda padaju. Objašnjenje ima smisla ako se zanemari da ne odgovora na temeljno pitanje - što stvari uopće privlači prema tlu. Drugi pak jednostavno prihvaćaju gravitaciju kao silu ravnomjerno raspoređenu diljem diska, samo znatno slabiju, odnosno preslabu da bi pretvorila Zemlju u kuglu. Treći pak tvrde kako zemaljski disk ubrzava kroz prostor.

Play ponuda
Play ponuda