Play ponuda

SKRIVENO ZNAČENJE FIDGET SPINERA: / Sveto Trojstvo, opasna hereza ili prizivanje Sotone

Image
Foto: Telegram, Borko Vukosav

Dok jedni govore kako nova igračka opisuje Trojednog Boga, drugi kažu kako širi heretička shvaćanja, dok su treći uvjereni kako je simbol Sotone te priziva Zloga u život.

25.6.2017.
9:00
Telegram, Borko Vukosav
Play ponuda

Igračka dizajnirana još u 90-tima i reklamirana kao sredstvo za umanjivanje tjeskobe i problema s koncentracijom zadnjih je mjeseci odjednom postala tako popularna da je u nekim zemljama i službeno zabranjena u školama. Iako se mnogi zaklinju kako im je ova spravica pomogla kod poremećaja pažnje ili nervoze, još ne postoje službeni zdravstveni dokazi kako je tome tako.

No sada se u sve ubacila teologija. Novinar portala Christian Today rasčlanio je kako trokraka igračka povezana sa konceptom Svetog Trojstva.

"Već ranije su stvari s tri djela, poput djeteline s tri lista, služile kako bi se prispodobila Trojedna narav Boga, a fidget spinner ide korak dalje jer se vrti pa možda bolje prikazuje dinamičku prirodu, jednakost i povezanost Boga" ističe no odmah upozorava: " Opasnost leži u tome što, čim pokušavate govoriti i objašnjavati Boga, prije ili kasnije zabrazdite u herezu".

Spinner širi heretičke doktrine

Sv. Patrik, primjerice, kako bi približio ideju Svetog Trojstva koristio je djetelinu. Time implicira heretičku doktrinu partializma - ideju prema kojoj su Otac, Sin i Duh Sveti po jedna trećina jedinstvenog Boga. Sv. Patrik je također kao uporebu koristio led, vodu i paru - a u neka druga vremena i zbog toga bi bio spaljen kao heretik, jer time propovjeda doktrinu modalizma prema kojoj su Otac, Sin i Duh Sveti zapravo tri različite manifestacije Boga.

Za razliku od nekog koji misle da bi na svakoga tko propovjeda i uspoređuje Sveto Trojstvo trebalo baciti anatemu, Joseph Hartropp zaključuje kako, ako ništa, fidget spinner može potaknuti mnoge kršćane da "aktivnije promišljaju Boga"

"Sveto Trojstvo je koncep katoličanstva koji je najteže objasniti" ističe Stephanie MacGillivray, koja radi u katoličkom samostanu te ističe kako spinner može pomoći u tome kada su u pitanju mladi ljudi.

Simbol zvijeri

No kako to obično biva, pojavile su se i teorije zavjere, koji u tri kraka spinnera vide tri šestice, a u načinu na koji se drži, gestu koja simbolizira jarca, odnosno Vraga. Naravno, tu si oni koji u svemu vide masone, iluminate...

Play ponuda
Play ponuda